Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az otrantói tengeri csatára emlékeztek

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) |  2022. december 18. 14:41

Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetére emlékeztek a közelmúltban Budapesten, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) „Az adriai kereskedelmi tengerészet és az otrantói ütközet” című rendezvényén.

otranto3

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) rendezvénye céljául azt tűzte ki, hogy az első világháború legjelentősebb, az Osztrák–Magyar Monarchia számára győztes tengeri ütközetéről méltó módon megemlékezzen, annak érdekében, hogy az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébrentartásával hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai és nemzeti identitás erősítéséhez.

A Honvédelmi Sportszövetség támogatásával megrendezett eseményen, az előadások előtt és után lehetőség nyílt az „Otrantó 100” című kiállítás ingyenes megtekintésére is. Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetére 1917. május 15-én került sor az Otrantói-szorosnál, az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottája, a Császári és Királyi Haditengerészet és az antant hadiflottája között.

otranto1

„A csata a Földközi-tenger legnagyobb tengeri ütközete volt. Ráadásul egyben a Császári és Királyi Haditengerészet talán legkiemelkedőbb sikere az első világháború során, melyben a kiváló magyar tengerészek kulcsfontosságú szerepet játszottak” – mondta dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

A 2016-ban alakult Adriai Tenger Egyesület fontosnak tartja a tengeri hajózással és a tengerkutatással összefüggő problémák feltárását, valamint az Adria magyar vonatkozású történelmi kérdéseinek tanulmányozását és népszerűsítését.

otranto2

Az eseményen előadott többek között dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese, valamint Hovanec Zoltán, az Adriai Tenger Egyesület elnökhelyettese is.

Kapcsolódó cikkek