Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bakijev kiadatását kérik Minszktől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 8. 7:03

A kirgiz átmeneti kormány bejelentette pénteken, hogy hivatalosan kérte Fehéroroszországtól az áprilisi biskeki összecsapások után Minszkbe menekült Kurmanbek Bakijev elnök kiadatását; a fehérorosz ügyészség ugyanakkor azt közölte, hogy nem kapott ilyen kérelmet.

“Kirgizisztán főügyésze május 6-án a fehérorosz főügyészhez fordult a Bakijev kiadatására vonatkozó kérelemmel" – közölte Azimbek Beknazarov, az átmeneti kirgiz vezetés igazságügyi rendszerért felelős kormányfőhelyettese. Hozzátette, hogy Bakijev ellen távollétében vádat emeltek hivatali hatalommal való súlyos visszaélés, valamint több ember meggyilkolásában való bűnrészesség címén, és körözést adtak ki ellene. A fehérorosz főügyészség szóvivője Minszkben ugyanakkor cáfolta, hogy Biskekből bármilyen kérvényt kaptak volna. “A főügyészség semmilyen kérvényt nem kapott Kirgizisztánból, az imént szándékosan tisztáztam ezt a nemzetközi osztályunkkal" – mondta a szóvivő.

Bakijev április 7-én menekült el a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság fővárosából, Biskekből, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak a távozását követelő tüntetőkre, azok pedig feldúltak több kormányzati épületet. Az erőszakcselekményekben legalább 85 ember vesztette életét.

Az új átmeneti kormány a hét elején mentelmi jogától is megfosztotta a volt elnököt, s utasította az ügyészséget, hogy kezdeményezze kiadatását. Az elűzött politikusnak menedéket nyújtó Fehéroroszország államfője azonban hallani sem akart erről. Aljakszandr Lukasenka közölte a brit hírügynökséggel, hogy még senki sem kereste meg hivatalosan a kiadatás érdekében, de hozzáfűzte, hogy hasztalan is lenne egy ilyen megkeresés.

Kirgizisztán elnöke a fehérorosz állam és elnöke védelme alatt áll – szögezte le.

Pénteki sajtótájékoztatóján Beknazarov reményét fejezte ki, hogy a kiadatás ügyében nem személyesen Lukasenka fog eljárni Fehéroroszországban, hanem az erre felhatalmazott szervek. Fehérorosz jogászok ugyanakkor emlékeztettek rá, hogy egy kiadatási kérelem célba jutása több napot vagy akár hetet is igénybe vehet attól függően, hogy milyen csatornákon keresztül küldik el az egyik országból a másikba.

Címkékjog