Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem kérnek az amerikaiakból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 8. 6:52

Elutasította egy kis japán sziget pénteken a kormányfő arra vonatkozó kérését, hogy fogadjon be amerikai katonákat és helikoptereket az okinavai támaszpontról. A Japán déli részén fekvő, 27 ezres lélekszámú Tokunosima sziget három településének polgármesterei kategorikusan elzárkóztak Hatojama Jukio kérésétől.

A kormányfő azt akarta volna elérni, hogy átköltöztessenek mintegy ezer amerikai tengerészgyalogost és több katonai helikoptert az Okinava szigetén működő Futenma haditengerészeti támaszpontról.

A Tokunosima szigeten levő Amagi város polgármestere pénteken petíciót adott át a kormányfőnek arról, hogy a sziget egésze határozottan ellenzi az amerikai katonák befogadását. A petíciót 26 ezren írták alá, a támogatók között volt több olyan személy is, aki nem a szigeten lakik.

Kedden Hatojama elismerte, hogy – kampányígéretével ellentétben – nem tudja teljes egészében elköltöztetni Okinaváról az ott állomásozó amerikai katonákat. A szigeten tett látogatásán közölte: azt szeretné, ha a helyiek elfogadnák, hogy a Futenma bázis egyes létesítményei a prefektúrában maradnak, és elnézést kért az intézkedés miatti terhekért. A hír Okinava-szerte feldühítette a helyi lakosokat, akik korábban abban reménykedtek, hogy a támaszpont egészét elköltöztetik a szigetről.