Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belgrád segélyszállítmányokat indít Észak-Koszovóba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 3. 20:07

Továbbra sem haladhatnak át az élelmiszerrel és egyéb közszükségleti cikkekkel megrakott teherkocsik az észak-koszovói Jarinje és Brnjak határátkelőkön, ahol a KFOR egységei augusztus 3-án, szerdán is csak a személykocsik továbbhaladását engedélyezték. Belgrádban ugyanakkor bejelentették, hogy Szerbia augusztus 4-én, csütörtökön 75 tonna élelmiszerszállítmányt indít útnak az észak-koszovói szerb lakosság megsegítésére. A Szerb Vöröskereszt megkezdte a szállítmányok átvételét a Szövetségi Árutartalékok Igazgatóságától.

A szerb kormány Koszovó-ügyi minisztériuma 20 ezer kilogramm cukor, 30 ezer kilogramm liszt és 5 ezer kilogramm tejpor sürgős és térítésmentes eljuttatását kérte a koszovói szerbek részére.

Vesna Milenovic, a Szerb Vöröskereszt főtitkára annak a reményének adott hangot, hogy nem lesz gond a szállítmányok koszovói beléptetésénél.

Hans-Dieter Wichter, a KFOR szóvivője a Tanjug szerb hírügynökségnek megerősítette, hogy a nap folyamán megbeszélést tart Erhard Bühler KFOR-parancsnok a szerb kormány képviselőivel.

Wichter bejelentette, hogy csütörtökön vagy pénteken erősítésként Koszovóba érkezik 550 német és 150 osztrák KFOR-katona. A nemzetközi katonai erő létszáma Koszovóban jelenleg mintegy 6 ezer fő.