Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hej, Rákóczi, Bercsényi…”

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. augusztus 4. 7:04

Ezzel a címmel hirdetett rajzpályázatot általános iskolás diákoknak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM). Mint azt Jakusch Gabriella, az intézmény múzeumpedagógiai és hagyományőrző osztályának vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az első alkalommal, 2008-ban kiírt rajzpályázat témája a ló volt, a gyerekek többsége azonban huszárokat rajzolt. A következő évben már hősökről, történelmi személyiségekről várták a pályaműveket. Akárcsak az idén…

1595922640
2011 a Rákóczi szabadságharc leverésének 300. évfordulója. Éppen ezért ebben az esztendőben Rákóczi fejedelem híres hadvezére, Bercsényi Miklós és fia, Bercsényi László – aki Franciaországban tanította a magyar huszár harcmodort az ottani katonáknak – a témája a HM HIM rajzpályázatának.

„A Bercsényi-huszárok ma is létező ezrede a legrégebben fennálló francia katonai egység: hivatalos nevükön 1er Régiment de Hussards Parachutistes, azaz Első Huszár Ejtőernyős Ezred" – mondta Jakusch Gabriella (képünkön), akitől megtudtuk azt is, hogy a pályázat kiírásában szerepel két izgalmas történet is az ifjú és bátor Bercsényi László hőstetteiről Atyámuram, tegyen engem katonává! – a szökés, és Rákóczi urunk megmentője – a fejedelmi testőr címmel.

Azt szeretnék, ha a pályázó kisdiákok „beleélnék" magukat valamelyik történetbe – mintha ők maguk lennének a hős Bercsényi László –, és ezt rajzolnák le.
A pályázatot két korcsoportban – 10 éves korig, valamint a 10–14 év közöttiek számára – írták ki, a zsűribe pedig felkérték dr. Kedves Gyula ezredest, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársát. Vele együtt egy pedagógus és egy képzőművész dönt majd a pályaművekről.

A díjak között pedig idén is szerepelni fog a HM HIM tavaly nagy sikert kiváltó ötlete, vagyis, hogy a díjazott gyerkőc meghívhatja valamennyi osztálytársát egy félnapos Hadtörténeti Múzeumbeli látogatásra.
Az sem mellékes, hogy a legjobb alkotások a Nemzeti Vágta ideje alatt, szeptember 14. és 18. között láthatóak lesznek a rendezvény budapesti helyszínén – tudtuk meg Jakusch Gabriellától.

A pályázat részletes kiírását a Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapján találják meg az érdeklődők!

Fotó: A szerző felvétele