Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ítéletet hirdettek Guatemalában a négy egykori katona elleni perben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 4. 8:10

Kihirdették az ítéletet Guatemalában helyi idő szerint augusztus 2-án, kedden négy egykori katona büntetőperében, aki a polgárháborúban, csaknem harminc évvel ezelőtt lemészárolta egy falu 201 lakosát. Egyenként 6060 évi börtönbüntetésre ítélték őket – közölték igazságügyi forrásból.

Az 1960-ban kirobbant polgárháborúban legkevesebb 200 ezren haltak meg a békemegállapodás 1996-os aláírásáig. Az akkori katonai rezsim mindenekelőtt az őshonos lakosság ellen vívott háborút.

Történelmi jelentőségű volt a kedden véget ért per, mert az országban először ítéltek el katonát tömeggyilkosságért.

A perben szemtanúk vallomásai alapján azzal vádolták a négy embert, hogy 1982-ben egy gerillák utáni hajtóvadászatban betörtek Petén tartomány északi részén Las Dos Erres településre, s ott megöltek 201 nőt, férfit és gyereket, majd a holttesteket egy kútba dobták. Az ítélet indoklása szerint a vádlottak beismerték tetteiket, noha korábban ártatlannak vallották magukat.

A bíróság helybenhagyta az ügyészség indítványát, hogy mindegyik vádlottra minden egyes áldozat után szabjanak ki 30 évi szabadságvesztést (így adódik fejenként 6030 év), ezenfelül fejenként 30 évet emberiesség elleni bűncselekményükért.

Fotó: AP