Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakéta csapódott be egy olasz fregatt közelében a líbiai partoknál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 4. 9:14

Rakéta csapódott be augusztus 3-án, szerdán az egyik olasz fregatt közelében, amely a líbiai partoknál tartózkodik – közölte Ignazio La Russa olasz védelmi miniszter. A rakéta becsapódását észlelték a Bersagliere nevű fregatt radarjai. A lövedék a hadihajótól mindössze két kilométerre zuhant bele a tengerbe, és nem okozott károkat.

Egyelőre nem tudni, hogy a fregatt volt-e a célpont, s hogy honnan érkezett a lövedék. A miniszter is csak annyit mondott, hogy „talán Líbia területéről kilőtt rakétáról van szó, vagy egy légvédelmi rakéta csapódott be a tengerbe".

A Bersagliere elővigyázatosságból eltávolodott a rakéták hatósugarából.

Az egykori gyarmattartó Olaszország, amely Líbia egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere volt, szakított Moammer Kadhafi rendszerével, és április elején az elsők között ismerte el a líbiai lázadók politikai szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot legitim tárgyalópartnernek.

Franco Frattini olasz külügyminiszter július 15-én ismét arról beszélt, hogy nincs alternatívája Kadhafi távozásának, mert az nélkülözhetetlen feltétele a politikai átmenet megkezdésének.

Olaszország 12 repülőgéppel és több fregattal vesz részt a Kadhafi hadigépezete ellen a NATO vezetésével folyó műveletekben, emellett több támaszpontját is a nemzetközi koalíció rendelkezésére bocsátotta.