Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanfolyam a képességek bővítéséért

Szöveg: Schmidt Imre őrnagy |  2011. augusztus 4. 10:21

A NATO műveletekben részt vevő katonák – köztük a Magyar Honvédség katonái – számára közismert tény, hogy a műveleti területeken bekövetkező halálesetek és súlyos sérülések döntő hányadát a nem hagyományos módon előállított robbanóeszközökkel végrehajtott támadások okozzák. Nem véletlen tehát, hogy az ilyen támadásokra történő felkészülés egyre inkább meghatározóvá válik a műveleti területre való kivezénylés előtt, a kiképzés során.

Augusztus 1-jén, a muszlim naptár szerinti Ramadán első napján sem pihentek a felkelők a NATO erők afganisztáni műveleti területén. Több híradás is szólt az általuk végrehajtott, halálos áldozatokat is követelő támadásokról, amelyek túlnyomó részét ezúttal is nem hagyományos módon előállított és alkalmazott robbanóeszközök (azaz úgynevezett IED-k) alkalmazásával hajtották végre.

Nem pihenéssel telt ez a nap Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB) sem, ahol ekkor kezdődött el az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Védelmi Koordinációs Irodája (ODC) által szervezett, hálózatellenes műveletek (Attack the Network – AtN) elnevezésű tanfolyam. Az öt amerikai kiképző által vezetett felkészítés a Magyar Honvédségnél zajló C-IED képességépítés fontos elemének tekinthető.

Deme Tibor ezredes, az MH KKB törzsfőnöke a tanfolyamot megnyitó beszédében ezekre a szempontokra irányította rá a résztvevők figyelmét.
A Magyarországon maga nemében első ilyen jellegű tanfolyamon részt vevő 44 katona 12 alakulatától érkezett, harcoló, harci támogató és harci kiszolgáló-támogató beosztásúak egyaránt lehetőséget kaptak a részvételre, ahol már az első nap gyakorlati foglalkozásán megoszthatták egymással saját tapasztalataikat.

A Jennifer Davenport által vezetett profi kiképző csapatot három hallgató – akik közül kettő az MH KKB Mecséri János kiképző osztály nemzetközi kiképző alosztály munkatársa – támogatja az ismeretek magyar nyelvű átadásában, elősegítve a felmerülő nyelvi akadályok leküzdését.

 
 

  Fotó: dr. Varga József