Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevetésen a Gripen

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. június 30. 12:52

A Magyarország légterének védelméért felelős Gripen vadászgépek ügyeletesének a mai napon éles riasztásra kellett a levegőbe emelkednie. A készültségi feladatot Kecskemétről ellátó gép 10 óra 44 perckor kapott alfa-riasztást az olaszországi CAOC–5 parancsnokságról, mivel két kisebb repülőgép engedély és repülési terv nélkül lépett Ausztria felől a magyar légtérbe.

Ezt megelőzően a magyar és osztrák hatóságok, valamint az olaszországi NATO-parancsnokság is megpróbálta beazonosítani a légi eszközöket. A vadászgép 10 óra 50 perckor emelkedett a levegőbe, majd Balatonkeresztúrnál észlelte vizuálisan is az akkor már leszálláshoz készülő, de a magyar légiirányításhoz be nem jelentkezett, ultrakönnyű típusú repülőgépeket. A helyszínen a rendőrség igazoltatta a német lajstromú gépeket és személyzetüket, ellenük szabálysértési eljárás indul.

A JAS-39 típusú magyar Gripen 11 óra 35 perckor visszatért a kecskeméti bázisra.
A vadászgép riasztására a magyar légtér védelme és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség. A Magyar Honvédség ezúton is kifejezi köszönetét a Balaton térségében tartózkodó állampolgárok megértéséért, akiknek a repülés megzavarta hétvégi pihenését.