Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“Bizalom, együttműködés, bajtársiasság, tisztelet...”

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2023. március 18. 7:40

Tavaly ősszel számos katonaorvos tett esküt az ország több alakulatánál. A velük kötött ösztöndíjszerződések által még több szakember került az egészségügyi ellátórendszer és a katona-egészségügy területére egyaránt.

Király_Anna_ (5)

Alapkiképzésük után, végzettségüknek megfelelően az MH Egészségügyi Központ osztályain, a védelem-egészségügy területén, illetve katonai alakulatok egészségügyi szolgálatainál kaphatnak beosztást és építhetik karrierjüket, amely biztos életpályát és kiszámítható előmenetelt kínál a most még rezidens éveiket töltő fiatalok számára.

Közülük dr. Király Anna hadnagy fül-orr-gégész rezidens orvos az alapkiképzés elvégzése után, az először 2022 októberében induló Egységes Gyalogostiszti Felkészítés (EGYF) gyakorlaton vett részt. Az alapkiképzés és az EGYF összesen 22 hét katonai kiképzést jelentett a fiatal hadnagynak. Ez a program olyan képességek elsajátítására adott lehetőséget, amit manapság a Magyar Honvédségben igazán kevesek mondhatnak el magukról. A gyakorlatok során a harcászat magasabb szintjeit és a kisalegységek vezetésének alapjait tanulhatták meg a kiképzésen résztvevő tisztek.

Az egyetem első éve után nyáron kaptunk a Neptun rendszeren egy üzenetet a HM Ösztöndíjról. Többször elolvastam, nem hagyott nyugodni, és pár nap vacilálás után jelentkeztem is – meséli Király Anna az ösztöndíjlehetőségről.

Király_Anna_ (4)

Ez a program nagyon jó lehetőség olyan hallgatóknak, akiknek a családja nem feltétlenül tudja finanszírozni az egyetemi éveket. Számomra ez volt akkor a legnagyobb pozitívum, nem kellett anyagi támogatást kérnem a szüleimtől. Emellett, akiket érdekel a katonaság, a honvédség, azok számára tökéletes lehetőség, hogy bekerüljenek a rendszerbe, és magas színvonalú munkahelyen kapjanak beosztást a diploma után közvetlenül, átmeneti időszak, munkakeresés nélkül.

Hogy érintette az eskütételkor kapott külön elismerés?

Igazán örültem neki, meg is hatódtam. Mindent beleadtam a kiképzés alatt, igyekeztem a maximumot kihozni magamból. Nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült, valamint, hogy fel- és elismerték az igyekezetemet.

Mit jelent Önnek a katonaság? Mit jelent katonának lenni?

Számomra a katonaság egy második család. Az összetartozás élményét jelenti, továbbá, hogy megbecsülik a kemény munkát, elismerik a jó teljesítményt. Mindezek olyan értékek, amiket a mai világunkban kevésbé tapasztal meg az ember a mindennapokban. Katonaként természetesen sok áldozatot kell hozni, de minden perc megtérül, amikor érzem, hogy egy csapat tagja vagyok és számíthatok az elöljáróim, a társaim segítségére. Bizalom, együttműködés, bajtársiasság, tisztelet – mindezek miatt igazán hálás vagyok, örülök, hogy ezt a pályát választottam.

Király_Anna_ (3)

Miért jó katonaorvosnak lenni?

Sosem voltam az egyszerű és könnyű utak híve, mindig is szerettem a kihívásokat, a nehéz feladatokat. A katonaság az orvoslás mellett párhuzamosan pedig egy igazán nemes feladat. Eddigi életem során mindig is embereken szerettem volna segíteni, harcolni az igazságért, minden tőlem telhetőt megtenni, hogy jobb legyen a világ. Az orvosi pálya és a katonaság külön-külön is nehéz életpálya. A komfortzónából való kilépés, a határaim megtalálása és feszegetése, valamint saját önvalóm fejlesztése is a cél mindezzel, szellemi és fizikai szinten egyaránt, hogy végül önmagam legjobb változata lehessek. Mindezt egy olyan környezetben, ahol az alázat és a tisztelet alapvető.

Tartott a kiképzéstől?

Persze! Évekig klasszikus orvostanhallgató voltam, az idő legnagyobb részében ültem és tanultam, a fizikumomat sosem mondtam volna optimálisnak, valamint az évek során kellőképpen el is kényelmesedtem. Ráadásul végzett orvosként furcsa volt a gondolat, hogy majd parancsolnak nekem, és szó nélkül végre kell hajtani, amit mondanak. A kiképzés előtt izgultam, hogy tudom-e ezt teljesíteni, megfelelek-e majd.

Milyen élmény volt a kiképzés? Mi volt a legnehezebb és a legkönnyebb része?

Őszintén szólva, minden várakozásomat felülmúlta. Olyan élményt adott, ami egész életem során el fog kísérni, erőt fog adni. Bebizonyosodott, hogy a szorgalmam, a kitartásom, a lelkesedésem és a megfelelő hozzáállásom kifizetődik, valamint, hogy sokkal többre vagyok képes, mint azt elsőre hinném. Vékonyka szőke lányként a fizikai megterhelés okozta a legnagyobb nehézséget, de megtapasztaltam, hogy a testem sokkal többet bír, mint gondolom. A legkönnyebb számomra az elméleti anyag elsajátítása volt. Az EGYF pedig egy olyan élmény és tapasztalat, amit, ha akarnék, se tudnék kiverni a fejemből. A rengeteg gyakorlótéren töltött idő, a harcászattal töltött órák és az éles lövészetek során olyan tiszteket faragtak belőlünk, akik egy kisalegység vezetése során sem jönnének zavarba. Olyan elméleti tudásanyagot és gyakorlati tapasztalatot szereztem, amit manapság nagyon kevesen, mellette pedig olyan embereket ismertem meg a szakasztársaim és a kiképzőim személyében is, akikért örökre hálás leszek.

Király_Anna_ (2)

Miért a fül-orr-gégészetre esett a választása?

Amikor kislányként kitaláltam, hogy orvos szeretnék lenni, az agysebészet, idegsebészet vonzott igazán. Aztán az egyetem alatt már az első években lenyűgözött a fül, a gége anatómiája, biofizikai és élettani háttere. Amikor a negyedik évben fül-orr-gégészet tárgyunk volt, körvonalazódott bennem, hogy nagyon érdekelne ez a szakirány. Az évfolyamtársaim ezt a tárgyat kedvelték legkevésbé, valószínűleg az összetettsége miatt. Én egyből megértettem az összefüggéseket és élvezettel tanultam. A szakma változatossága, a fej-nyak-sebészet színessége igazán kedvemre való, így az utolsó években már erre készültem. Végül a gyakorlatokon és a Honvédkórház Fül-orr-gégészeti osztályán bebizonyosodott, hogy valóban örömömet lelem a szakma ambuláns és sebészeti vonalán egyaránt. Mindemellett a kutatás és a tudományos munka is érdekel, így valóban ki tudok majd teljesedni ebben a szakmában.

Milyen hosszútávú céljai vannak?

Elsősorban a rezidens- és szakképzés elvégzése a célom, majd megtalálni a szakmán belül azt a specializációt, ami a legtesthezállóbb számomra. Emellett szeretnék majd missziós szolgálatot is teljesíteni, hogy megtapasztalhassam a katonaorvoslás magasabb szintjeit. Mindent meg fogok tenni, hogy kiváló szakember lehessek. Szeretnék majd PhD fokozatot is teljesíteni, már a szakképzés alatt kutatni a témában, tudományos cikkeket publikálni, minél többet hozzáadni az általam választott specializációhoz. Eddigi tapasztalataim alapján úgy gondolom, hosszútávon is szeretnék katonaorvos maradni, e területen is kiteljesedni.

Kapcsolódó cikkek