Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizonyítottak a leendő megfigyelők

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2023. október 19. 10:27

Október 19-én ér véget az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) által szervezett 43. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observers’ Course – IMOC). A háromhetes felkészítés résztvevői kétnapos zárógyakorlat után vehetik át okleveleiket a szolnoki központban.

Az évente kétszer megrendezésre kerülő, átfogó képzés tizenhét nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött október 2-án. A tanfolyam tizennyolc résztvevőjének többsége külföldi vendég: Lengyelország, Portugália, Olaszország, Algéria, Egyiptom, Elefántcsontpart, Jordánia, Kazahsztán, Marokkó, Nigéria, Jordánia, Thaiföld mellett még Kínából is érkezett hallgató, de a képzésben részt vevő „új” országként Kenya, Örményország és Peru is delegált egy-egy katonát. Magyarországot két katona képviseli.

Az elméleti és gyakorlati oktatást a Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Lengyelországból, Németországból és Svájcból érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segítette. A tanfolyam alaptörténete egy fiktív népcsoportok alkotta válságövezetben játszódott. A három népcsoport tagjainak korábbi békés egymás mellett élése mostanra annyira megromlott, hogy a további vérontás megakadályozására a kitalált állam, a Kongai Köztársaság az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) segítségét kérte. A hallgatók a nemzetközi szervezet által a válságövezetbe küldött békefenntartók feladatait látták el.

TUN_9007

A felkészülők az elméleti foglalkozások során elsajátították és felfrissítették a világszervezet katonai megfigyelői számára nélkülözhetetlen alapismereteket, majd a tantermet elhagyva járőrcsoportokban hajtották végre a különböző, a valóságban is előforduló helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta-Felnémet térségében. A katonák légi felderítési gyakorlaton is részt vettek az MH Kiss József 86. Helikopterdandár közreműködésével. Az október 18-án kezdődött komplex zárógyakorlaton az MH BTKK főépületében létesített, úgynevezett vezetési pontokon tartott rövid eligazítás után a hallgatók két csoportra oszlottak.

„Ez egy gyakorlat, így előre mi sem tudjuk, hogy mivel fogunk találkozni. Alapvetően az elméletben megtanultakat kell a gyakorlatba átültetve kiviteleznünk, például gépjárműves járőrözést fogunk végrehajtani egy előre meghatározott útvonalon. Azokat a feladatokat, amelyekkel váratlanul találkozunk az út során, a legjobb tudásunknak megfelelően próbáljuk majd megoldani és aszerint igyekszünk kezelni a helyzeteket” – közölte az HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály által delegált dr. Chovan Krisztina százados a járőrözési szituáció megkezdése előtt. A felkészülő nem tévedett: miután végeztek egy fiktív „menekültkrízis” elsimításával, a Szolnok-Szászberek-Besenyszög zöldövezeti térségben folytatták a békefenntartói feladatok ellátását egy másik fiktív válságövezetben. Itt – többek között – járőrözést, fegyverzetellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést gyakoroltak, miközben a forgatókönyv szerinti „szemben álló felek” delegációjával és „helyi elöljárókkal” is tárgyaltak.

TUN_8943

Dr. Cliff Obwogi őrnagy, a kenyai hadsereg felkészülője számára különösen jelentős a részvétel, miután kelet-afrikai hazája most először képviselteti magát a tanfolyamon. „Nagyon fontos, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Alapokmányát aláíró államok közösségének tagjaként részt vegyünk a békefenntartó műveletekben, hogy ezzel is hozzájáruljunk ahhoz, hogy a világ biztonságos legyen az emberiség számára. Kenya számára ezért kiemelten fontos, hogy részt vehessen a békefenntartásban, és hozzájárulhasson ahhoz” – fogalmazott. Obwogi őrnagy hozzátette: „az elmúlt három hétben elsajátítottak közül a legfontosabb lecke, amit megtanultam, az az, hogy miképp birkózzunk meg a stresszel, ha már félelemmel teli küldetésben vállalunk szerepet, mert számos kihívással kell szembenéznünk.”

A tanfolyamot valamennyi résztvevő sikeresen teljesítette, így ők jogosultak lesznek arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy egyéb béketámogató műveletek keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek. „Rendfokozatok tekintetében főleg tiszteket és századostól magasabb rendfokozattal rendelkezőket vár az ENSZ ezekre a pozíciókra. A nemi egyenlőség jegyében a hölgyek esetében már hadnagyi rendfokozattól is elvégezhető a kurzus, sőt, a szervezek kifejezetten várja a hölgyek jelentkezését erre a tanfolyamra” – osztotta meg honlapunkkal dr. Chovan Krisztina százados, felkészülő a helyszínen.

TUN_8771

A kétnapos zárógyakorlatot követően, a hallgatók október 19-én vehetik át elismerő oklevelüket. Az MH BTKK évente kétszer – ősszel és tavasszal – rendezi meg az ENSZ által akkreditált, 2007-ben indított nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyamot. Az idei őszi kurzus zárógyakorlatát most először tekintette meg a holland partnerszervezet parancsnoka. Andre van der Weide holland alezredes, a Békeműveletek Védelmi Iskolája parancsnoka részletes tájékoztatást kapott a beállított szituációkról, majd figyelemmel kísérte, hogyan oldják meg a feladatokat a béke leendő követei.

Kapcsolódó cikkek
_SNJ5194 másolat

Kéksisakosok tanfolyama

2023. október 13. 8:19