Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonsági mulasztások történtek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 5. 11:41

Egy pakisztáni tisztségviselő elismerte, hogy “egyértelmű biztonsági mulasztásoknak” köszönhetően tudtak fegyveresek rátámadni a Srí Lanka-i krikettcsapatra és a lövöldözés után elmenekülni a helyszínről a kelet-pakisztáni Lahorban.

Nem érkezett meg a helyszínre a rendőri erősítés, amelynek fel kellett volna venni a harcot a támadókkal – mondta Huszro Pervez lahori tisztségviselő egy interjúban. A konvoj védelmére kirendelt külső kordon “egyáltalán nem vagy nem elégségesen reagált" a támadásra, és a Srí Lanka-i csapatot kísérő járművek “nem voltak megfelelőek" – tette hozzá egy televíziós hírműsorban.

“Vannak bizonyos biztonsági mulasztások, amelyek nagyon szembetűnőek és egyértelműek" – fogalmazott.

Más pakisztáni tisztségviselők ugyanakkor védelmükbe vették a biztonsági erőket, alapvetően arra hivatkozva, hogy a külföldi sportolók autóbusza ellen elkövetett keddi terrorakció nyolc halálos áldozata közül hat éppen a csapatot kísérő rendőr volt.

A biztonsági hibák elismeréséről szóló hírek azután láttak napvilágot, hogy Chris Broad, a krikett-válogatott brit bírója azt állította: társaival együtt a támadók könnyű célpontjaivá váltak a keddi lövöldözésben, miután a rendőrök magukra hagyták őket, és nem segítettek rajtuk.

Egy videofelvétel tanúsága szerint pedig néhány támadó az akció után kényelmesen sétált el a helyszínről egy elhagyatott utcán, és láthatóan nem tartott attól, hogy üldözőbe veszik őket. A Srí Lanka-i csapat tagjai azt mondták, hogy a pakisztáni hatóságok eredetileg magas szintű, államfőknek kijáró védelmet ígértek nekik.