Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael erősítené légierejét

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. március 5. 11:43

Izrael tervei között szerepel, hogy tovább erősíti légierejét, így a jelenleg még üzemben lévő, elsősorban kiképzésre és gyakorlásra alkalmazott régi A-4 könnyű bombázóit korszerűbb F-16-osokkal váltaná fel.

Korábban azt a megoldást preferálták, hogy a kiöregedő Skyhawk flottát egy új kiképzőgéppel váltanák le, az új terv szerint azonban az A-4-esek még néhány évig üzemben maradnának, és öt év alatt fokozatosan váltanák fel őket az F-16-os harci gépek.

A jelek szerint tehát Izrael négy évtizedes szolgálat után búcsút int majd az amerikai A-4 Skyhawk könnyű bombázóknak.

Az 1960-as és 70-es években több mint 200 darabot vásárolt belőle a zsidó állam, amiből 53-at vesztettek el az 1973-as háború során. Az azóta eltelt években a legtöbbet eladták vagy nyugdíjazták, és a maradék 22 darabot pilótaképzésre használták. Azonban, ezek közül több is balesetet szenvedett, a légierő szakértői szerint részben anyagfáradási okok miatt.

Izrael azért döntött anno az amerikai A-4-es bombázó mellett, mivel negyedannyiba került, mint az F-4 vadászbombázó, ugyanakkor támadó szerepkörben közel azonos képességekkel rendelkezett. Gyors, fordulékony és sokoldalúan bevethető típus, mely a pilóták elismerését is kivívta, nem véletlen tehát, hogy ilyen sokáig szolgálatban maradhatott