Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskai Fokos: itt még lehet korrigálni

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. február 18. 19:07

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt állománya egyhetes felkészítést tartott az MH Bakony Harckiképző Ezred szimulációs központjában. A felkészülés során az állomány a parancsnoki elhatározás meghozatalát és az alárendelt csapatok virtuális térben történő harcvezetését gyakorolta.

A dandár kijelölt állománya a héten egy kétoldalú, kétfokozatú, részeiben szabad lefolyású parancsnoki és törzsgyakorlást hajt végre – tudtuk meg Dr. Böröndi Gábor dandártábornoktól, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokától. „A jelenleg folyó intenzív felkészítési szakaszban a parancsnoki állománnyal a gyakorlat számítógéppel támogatott részét gyakoroltatjuk. Hasonlóan feladatot a katonai szervezet utoljára tíz évvel ezelőtt hajtott végre. A mostani gyakorlat Bocskai Fokos 2010 néven fut, amelynek az egyik kiemelt célja az, hogy az ország védelmi feladatrendszerei fenntarthatók legyenek, ezért a dandár hagyományos harctevékenységre való képességének a begyakoroltatását végezzük."

1595897156
A másik fontos feladat, hogy a két zászlóalj harccsoport felkészüljön a NATO CREVAL ellenőrzésre. A NATO ugyanis háromévenként ellenőrzi vissza a felajánlott erők felkészültségét. Ennek megfelelően a hódmezővásárhelyi 62-esek májusban, illetve a Debrecenben lévő 5/1-es harccsoport szeptemberben kerülnek a NATO által felmérésre. A debreceni alegység idén elsőként esik át ezen a fontos megmérettetésen, amely fontos lépését jelenti annak, hogy az előre kijelölt időpontban a teljes dandár elérje a műveleti dandárral szembeni NATO-követelményszintet. A 62-es zászlóalj harccsoport ezt megelőzően Szentendrén két hetes parancsnoki felkészítésen vett rész, amit az 5/1. zászlóalj harccsoport tavasszal fog végrehajtani. Itt a harccsoport alárendelt alegységeinek parancsnokai “komplex formában " elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg. A csobánkai gyakorlótér adottságait használták ki arra, hogy az elméletben tanultak a gyakorlat során rögződjenek. Ennek keretében a parancsnoki munka különböző elemeit a terepen is gyakorolták.

„Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennie a dandár vezetésének, hogy az állomány jelentős része missziós feladatokra készül. Ebben az évben is több mint nyolcszázan mennek ki műveleti területekre és ezeknek a katonáknak az elméleti és gyakorlati felkészítése nagyon fontos feladat. Itt, ezeken a törzsgyakorlásokon a szakaszparancsnoktól a dandárparancsnokig gyakorolják a feladatok vételétől, az információk begyűjtésén keresztül a harcparancs elkészítéséig tartó munkafolyamatokat, amelyeket később a balkáni és afganisztáni műveleti területeken is jól fognak tudni hasznosítani", tudtuk meg Böröndi Gábortól, aki hangsúlyozta: hogy egy ilyen gyakorlat jelentős megmérettetése a dandártörzs számára is. „A jelenlegi helyzetben erősen meg kellett osztani a törzs állományát. Az egyik csoport a gyakorlatvezetőség szerepében a törzsgyakorlás irányítói és koordináló feladatait látja el. A másik, az alárendeltek felé kidolgozói feladatokat hajt végre és a hadtesttörzset imitálja, ezzel biztosítja az elöljárói intézkedések kiadását. A dandártörzs harmadik része gyakorlói feladatokat végez, mint a zászlóalj harccsoportokat vezető dandártörzs."

1595897156
A továbbiakban a parancsnok elmondta még: a szimulációs feladatban mindkét harccsoport a virtuális térben hajt végre a harcfeladatokat. Az ottjártunkat megelőző nap folyamán a 62-esek a feltételezett ellenséggel szemben késleltető tevékenységet folytattak, azaz halogató harcot vívtak. Ennek célja az volt, hogy jelentős veszteségokozással és az ellenség erőit szétbontakoztatásra kényszerítsék, azért hogy az ellenség a főerőit idő előtt kénytelen legyen harcba vetni. Ezután az 5/1-es zászlóalj harccsoport eredményes védelmi harccal igyekezett megállítani az ellenség főerőinek támadását, hogy ezzel megteremtse a hadtest ellencsapásának a feltételeit, amelynek célja az, hogy a fiktív helyzetnek megfelelően visszaállítsák az államhatár eredeti helyzetét. A parancsnok szerint: a halogató harcfeladatot a hódmezővásárhelyi zászlóalj harccsoport törzse jól oldotta meg. Egyes alegységek esetében tapasztaltak ugyan néhány problémát, de ezek csak kisebb alkalmazási hiányosságok voltak. Nem mindenhol sikerült az elvárt mértékben lassítani az ellenség támadását, főleg a „műszaki zárrendszerek nem megfelelő aktivizálása" miatt. Végül a korrekciókkal és a kiegészítő intézkedésekkel ezt a feladatot is sikeresen megoldották és rendezetten adták át harcfeladatukat a mögöttük védelemben lévő 5/1. zászlóalj harccsoportnak.

Külön hangsúlyt kapott a parancsnok tájékoztatásában, hogy a feladatok sok olyan elemet tartalmaznak, melyek az országon kívüli műveleti területek „valós helyzeteit" elevenítik fel. Nagyon fontos, hogy az erre történő reagálás a parancsnokok részéről minél gyorsabb és hatékonyabb legyen, mert itt még lehetséges a korrekció, de a műveleti területen már nem.

A parancsnok a továbbiakban elmondta: a gyakorlat érdekessége még az, hogy a feladat végrehajtása egy időben három helyen folyik. A dandártörzs és az irányító szervek Várpalotán végzik a munkájukat. A szimulációs központban adottak azok a vezetési rendszerek, amelyek a harc- és harckiszolgáló támogatáson keresztül biztosíthatják a szárazföldi csapatok eredményes harctevékenységét. A zászlóalj harccsoportok Hódmezővásárhelyen, illetve Debrecenben gyakorolnak a várpalotai szimulációs rendszerrel hálóba kötött alrendszereken keresztül. Így kapják meg a feladataikat és reagálhatnak a kialakult helyzetekre és hozzák meg elhatározásaikat a harc megvívására. A gyakorló törzsek tevékenységét egy új számítógépes rendszer is támogatja, amelynek tesztelésére a mostani kiképzési rendezvény biztosít lehetőséget. Nagyon hasznos, hogy a résztvevőknek az úgynevezett Művelettervező és Irányító Gyakorló Rendszer előrevetíti a kor követelményeinek megfelelő „digitális" harcvezetés lehetőségeit.

1595897156