Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elbúcsúzott a nyolcadik váltás

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. február 18. 15:50

Tatán, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár alakulóterén ünnepélyes keretek között búcsúztatták az MH Tartományi Újjáépítési Csoport 8. váltásának állományát. Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

A csapatzászló és az elöljáró fogadását követően az ünnepség a Himnusszal folytatódott. 152-en az MH 25. Klapka György Lövészdandártól, 61-en az ÖHP egyéb alakulataitól, 17-en pedig más katonai szervezetek állományából kerültek külföldi vezénylésre. A kontingens felkészítését 2009. szeptember 7-én kezdték el, az eredményes vizsgákat követően kerülhettek be a katonák a külföldön szolgálatot teljesítők közzé.

Az ünnepi beszédet Tömböl László vezérezredes mondta. Bevezetőjében hangsúlyozta: Magyarország szerepvállalása szempontjából elsődleges a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetének a stabilizálása. Emellett a kiemelten kell foglalkozni Afganisztánnal is, ahol hozzá szeretnénk járulni a térség biztonságának megőrzéséhez, az újjáépítési munka feltételeinek a megteremtéséhez. A magyar vállalás célja a továbbiakban is az, hogy a kint dolgozó kontingens segítségével Baghlan tartomány lakossága megfelelő ivóvízhez, egészségügyi ellátáshoz jusson. Katonáink segítséget nyújtanak ahhoz is, hogy kiépüljön a napi élet irányítását végző közigazgatási, oktatási, valamint infrastrukturális rendszer.

„Fontos, hogy elinduljanak az országépítési folyamatok és szilárd belső biztonság alakuljon ki", emelte ki Tömböl László. „Ennek segítése egyike azon feladatainknak, amit az NATO, valamint az Európai Unió felé vállalásként tettünk. A 2010-es évben el kell érni egy olyan helyzetet, hogy 2011-től megkezdődhessen a rendfenntartás átadása az afgán belső erőknek. Ebben az évben a kontingens kiegészül még 28 montenegrói katonával is, akik a táborban katonarendészeti, logisztikai és őrzés-védelmi feladatokat látnak el. Az afgán missziós feladat rendkívüli annyiban, hogy olyan területen kell katonáinknak dolgozniuk, ahol hadműveletek folynak", fogalmazott.

 

“Ez már a nyolcadik váltás és nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne rutinból végezzük ezeket a feladatokat", figyelmeztetett Tömböl vezérezredes. „A híradásokból ugyanis tudhatjuk, hogy ebben a tartományi térségben is romlott a biztonsági helyzet, ezért az új feltételekre kell felkészülni, mert csak így lehet megelőzni a problémákat. Veszélyes ez a küldetés, mert sok helyen ellenséges környezetben kell a katonáknak dolgozniuk. Ezt csak egyféleképpen lehet ellensúlyozni, ha nagyon odafigyelnek egymásra és azokra, akikkel együtt teljesítik a szolgálatot."

„Elvárom, hogy fél év múlva a visszafogadón újra, mindenkivel találkozzam! Ehhez nem elég a szerencse. Ehhez szükséges a kint szolgálatot teljesítők összefogása és az, hogy azokat az ismereteket, amelyeket a felkészítés során a kiképzőiktől kaptak, maradéktalanul és magas színvonalon hajtsák végre!", fogalmazott Tömböl László, aki beszéde végén kérte a hozzátartozókat: segítsék a kint dolgozók munkáját azzal, hogy erre az időre is stabil családi hátteret teremtenek, mert akkor a kint szolgálók figyelmét az itthoni problémák nem vonják el a feladataik végrehajtásáról. „Ne feledjék! A visszafogadó ünnepségen épségben és egészségben szeretnék mindenkivel találkozni!"

 

A vezérkar főnökének beszédét követően a történelmi egyházak képviselői búcsúztatták a kontingens állományát. A beszédekben hangsúlyt kapott az, hogy csak a jó közösség adhat olyan erőt és szilárd alapot, ami átsegítheti a katonákat a külföldi szolgálat nehézségein. „Soha, semmilyen körülmények között ne feledjétek azt, hogy magyarok és katonák vagytok. Az Isten áldjon meg benneteket és Ti pedig óvjátok egymást"- hangzott el az intelem az ünnepi beszéd végén.

Az ünnepséget a Szózat és a kontingens díszmenete zárta.