Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boldog Újévet, Afganisztán!

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 24. 9:29

Fontos a jó együttműködés a PRT és a kormányzat között, amely a lakossággal együtt valósítható meg – hangzott el az afgán újévet köszöntő ünnepségen. Az afgán újévet minden esztendőben március 21-én ünneplik Afganisztánban. „Nawroz” nemcsak az újév kezdetét, hanem a tavasz első napját is jelöli.

Az emberek számára ez elsősorban az újrakezdésről, az optimizmusról és az újévi kívánságokról szól. Ilyenkor kitakarítják a házaikat, új ruhát vásárolnak, speciális ételeket készítenek, meglátogatják rokonaikat, barátaikat, és megpróbálják helyrehozni a megromlott kapcsolatokat. Megemlékeznek az elvesztett szeretteikről, kilátogatnak a nyughelyükhöz, illetve sokan keresnek fel vallási emlékműveket, a szent emberek sírjait. Az utcai ünnepségeket pezsgő hangulat, hangos zeneszó, mezőgazdasági bemutatók és különféle játékok jellemzik. Az eseményeken általában megemlékeznek a természet újjászületéséről, a fák virágba borulásáról; sokan mennek el piknikezni, egy kis időt együttölteni a családtagokkal, barátokkal.

Az MH PRT egyik legfontosabb feladata ilyenkor az újévi üzeneteit a lehető legszélesebb körben eljuttatni a tartomány lakosságához. A kontingens vezetése – mint ahogyan az korábban is szokás volt – részt vett a városi ünnepségeken. A parancsnok a megbízott kormányzóval együtt az afgán újév alkalmából facsemetéket ültet a kormányzói hivatal, a tartományi női szervezet udvarán. A faültetés egy jobb Afganisztán építésének a kezdetét szimbolizálja.

A parancsnok újévi üzenetében elmondta, hogy mennyire fontos a jó együttműködés a PRT és a kormányzat között, ami csak közösen, együtt a lakossággal valósítható meg! Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a kormányzati szervek szerepe és felelőssége az emberek számára érthető, elfogadott, részükről támogatott legyen. Meg kell győzni tehát őket arról, hogy támogassák a nemzetközileg is elismert afgán hatóságot, aktívan szerepet vállaljanak a szociális, kulturális, gazdasági, politikai és újjáépítési erőfeszítésekben.

Camp Pannóniában sem feledkeztek meg az itt dolgozó afgánokról. A délutáni órákban, ünnepi állománygyűlésen a parancsnokhelyettes újévi üdvözlőkártyákat és ajándéktárgyakat adott át a táborban dolgozó helyi alkalmazottaknak.

1595916029
 
1595916029
 

 
 Szöveg és fotó: PRT-szóvivő