Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombák és gránátok kerültek elő

Szöveg: Szűcs László |  2008. május 20. 12:52

A huszadik héten, azaz május 12–18-a között 57 bejelentés érkezett az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül tizennyolc esetben soron kívül kellett intézkedniük. A tűzszerészek egyébként idén eddig összesen 945 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja.

Mint beszámoltunk róla, az elmúlt héten, kétszer is világháborús bombát találtak a fővárosban, a Lágymányosi-híd közelében található építkezésen. Május 14-én egy ötszáz kilogrammos, másnap pedig egy ezer kilogrammos amerikai gyártmányú szerkezet került elő a földből. A bombákat a tűzszerészek a helyszínen hatástalanították, vagyis gyújtószerkezeteiket kiszerelték, és helyben megsemmisítették. A bombatesteket pedig a központi gyűjtőhelyre szállították. Az egy tonnás bomba azért volt különleges, mert ekkora méretű robbanószerkezetet az elmúlt években nem találtak az országban – tudtuk meg Hajdu Gábor mérnök ezredestől, a tűzszerész zászlóalj parancsnokától.

1595876438

Természetesen a két bomba mellett más esetekhez is vonultak a tűzszerészek. Május 12-én például Veszprémbe, ahol a Lóczi Lajos utcában, az egyik lakóház lépcsőházában találtak világháborús robbanószerkezetet a lakók. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Nemes Krisztián százados vezetésével – egy darab, német gyártmányú, 75 milliméteres repeszgránátot talált. Azt sajnos sem a tűzszerészeknek, sem pedig a helyi rendőröknek nem sikerült kideríteniük, hogy miként került a veszélyes szerkezet a lakótelepi lépcsőházba. A gránátot a tűzszerészek a központi gyűjtőhelyre szállították.

Május 14-én Debrecenből kapták a hívást a honvédség tűzszerészei. A Tölgyfa és a Jósika utak kereszteződésében, nem messze a vasúti sínektől, földmunkálatok közben ugyanis három darab rozsdás robbanószerkezetet találtak a munkások. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érsek János őrmester vezetésével – megállapította, hogy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavető gránát került elő. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.