Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővül a honvédelmi ismeretek oktatása a Pannon Egyetemen

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: Maksa Tibor tartalékos hadnagy |  2020. október 17. 13:45

A honvédelmi ismeretek gyakorlati oktatásának bővítésével kapcsolatos együttműködést írt alá az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) a Pannon Egyetemmel, valamint a Veszprémi Sportlövész Egyesülettel.

Az együttműködés a parancsnokság részéről Szűcs Imre ezredes, parancsnok, az egyetem részéről Gelencsér András rektor, valamint Csillag Zsolt kancellár között jött létre, míg a helyi sportlövőket Nagy Ádám elnök képviselte.

A Pannon Egyetem és a Magyar Honvédség régóta ápol jó kapcsolatot, 2018 tavaszán az intézményben nyílt az első toborzóiroda felsőoktatásban tanuló hallgatók részére. A megállapodás értelmében nem csak a honvédelmi ismeretek tárgy oktatásának rendszere bővül, a kötelező hallgatói testnevelésoktatásban is részt kíván venni az MH KIKNYP.

Szűcs Imre ezredes kiemelte, nem várt érdeklődés mutatkozott a veszprémi egyetemisták részéről a katonai hivatás iránt, ezért indult el idén szeptemberben a szabadon választható honvédelmi gyakorlati ismeretek oktatása, mellyel a tartalékos katonai szolgálat iránt érdeklődő fiatalok hasznos tapasztalatokhoz juthatnak. A megállapodás szerint a tartalékos jogviszonnyal bíró hallgatók fizikai kiképzése beszámít az abszolutórium kiadásához szükséges kötelező testnevelésbe is.

20201017-egyuttmukodes

Gelencsér András rektor bejelentette: a Pannon Egyetem egyébként is széles sportági kínálata újabb helyben űzhető sportággal, a sportlövészettel bővül, mely vonzó lehetőség a honvédelmi ismereteket hallgató, katonai pálya iránt fogékony fiatalok számára. Az egyetemisták a Veszprémi Sportlövész Egyesület közreműködése révén teljesíthetnek lövészetet, amely Nagy Ádám elnök szerint mindhárom együttműködő fél számára hasznos lesz. Az egyesület szívügyének tekinti a honvédelmet, és örömmel járul hozzá a honvédelmi képzés sikerességéhez.