Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bringázz a szolgálatba!

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2012. május 16. 17:50

Így is jellemezhetnénk a „Bringázz a munkába! (Bam!)” kampányhoz csatlakozott kaposvári katonák elmúlt egy hónapos tevékenységét. Az idén negyedik alkalommal megrendezett kampány tavaszi fordulójához a logisztikai ezred katonái is csatlakoztak.

1595935831
A Magyar Kerékpárosklub − együttműködésben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal − 2008 óta rendezi meg egészséges életmódra felhívó kampányát. A tavaszi forduló április 11-én indult, ehhez csatlakoztak a kaposvári katonák is.

A Bringázz a munkába! kampány 2008-as indulása óta évente több mint 30 ezer közlekedőt aktivizál, akik az öthetes kampányidőszak alatt kerékpárral járnak munkahelyükre. A kerékpár− mindamellett, hogy költségtakarékos jármű − remek sporteszköz is. Reggel, munkakezdés előtt pedig kifejezetten hasznos, hogy a dolgozók átmozgatják izmaikat, felkészítik szervezetüket az egész napos munkára.

2012 tavaszán a Bam! fő üzenete éppen ezért már nemcsak az egyénekhez, hanem a vállalatokhoz is szól: tegyenek meg mindent azért, hogy egyre többen válasszák dolgozóik közül a kerékpárt munkába járásra!

A bringával munkába járók fizikailag jobb állapotba kerülnek, ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, ezáltal betegszabadságon is lényegesen kevesebb időt töltenek. A kerékpárral történő munkába járás tehát mindkét oldalnak, a munkaadónak és a munkavállalónak egyaránt hasznos.

1595935831
Ezért is csatlakozott a logisztikai ezred a kampányhoz. A kijelölt „Bam!" -felelős, Vargha Tamás törzsőrmester – aki maga is komoly biciklis múlttal rendelkezik – aktivizálta az ezred állományát, és a kampány ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísérte a verseny alakulását.

A sikeres toborzómunkának köszönhetően szép számmal jelentkeztek az állomány tagjai, akik összesen 3750 kilométert tekertek le az elmúlt hetekben. A május 15-én lezáródó kampányidőszakkal persze nem ér véget az alakulat kerékpáros élete, folyamatosan újabb és újabb kihívásokon, programokon töri a fejét a törzsőrmester. Ehhez minden támogatást meg is kap, a katonai szervezet parancsnoka, Bárdos Antal ezredes ugyanis szintén nagy biciklista hírében áll.

Remek példája a bringázás iránti elkötelezettségnek az a Balatont megkerülő kerékpártúra, amit az alakulat – mint a tónak otthont adó megye legjelentősebb katonai szervezete – szabadidős program jelleggel maga szervezett április utolsó hétvégéjére. A kétnapos túrát hagyományteremtő szándékkal tartotta az ezred − eddig úgy tűnik, sikerrel, mivel jelentős számban vettek részt rajta az állományból, s a katonák mellett sokuk családtagjai is beneveztek. Komoly kihívás volt az első napon a 137 kilométer megtétele, a másodikon pedig a további 70 kilométer leküzdése. Végül mindenkinek sikerült legyűrnie az embert próbáló távot, és ugyan némi izomlázzal, de büszkén térhetett haza, ahol gondolatban már eljátszhatott a következő túrára történő nevezéssel.

1595935831

 Fotó: Vargha Tamás törzsőrmester és a szerző felvételei