Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelbe utazott a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2021. július 6. 12:13

A NATO Katonai Bizottságának elnökével és Magyarország NATO külképviseleti vezetőivel folytatott megbeszéléseket dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka július 6-án, kedden, Brüsszelben. A megbeszéléseket követően állománygyűlés keretében adott választ a külszolgálattal összefüggő, állományt foglalkoztató kérdésekre.

Brüsszelbe utazott a Magyar Honvédség parancsnoka  (3)

A NATO központjában tett látogatáson elsőként Siklósi Péterrel, Magyarország Állandó Képviselete a NATO mellett, brüsszeli Védelempolitikai Részleg képviseletvezetővel találkozott. A megbeszélésen szó esett arról, hogy a képviselet a magyar érdekek érvényesítését végzi a megfelelő fórumokon és folyamatos szakmai kapcsolatot tart fenn a kormányzati szervekkel.

A brüsszeli látogatás a NATO legmagasabb szintű katonai szervének, a NATO Katonai Bizottság frissen kinevezett elnökénél folytatódott. Robert Peter Bauer, a Holland Királyi Haditengerészet admirálisával folytatott megbeszélésen a Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága kiemelt fontosságú a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalása szempontjából. Mint elmondta: a térség stabilitásának fontosságában részvételünk elengedhetetlen, így mind a KFOR, mind az EUFOR ALTHEA művelethez történő hozzájárulásunk nem csak Magyarország, hanem Európa stabilitása szempontjából elsődleges prioritást élvez. Vendéglátójának megerősítette, hogy 2021 novemberétől egy év időtartamra magyar vezetésű lesz a KFOR művelet, magyar tábornok látja el a KFOR parancsnoki teendőit.

Brüsszelbe utazott a Magyar Honvédség parancsnoka  (5)

A Bauer admirálissal folytatott megbeszélés után került sor az állománygyűlésre, amelyen a tartós - nem fegyveres szolgálatot - ellátó állomány vett részt. Témaként felmerültek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fejlesztései, a katonaegészségügy jövőbeli képességei, valamint a Belgiumban szolgálatot teljesítő személyi állomány COVID-oltásaival kapcsolatos kérdések.

A látogatás zárásaként a magyar delegáció Magyarország külképviseleteit ellátó szakmai vezetőkkel találkozott. Dr. Ódor Bálint Dávid, Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviseletének kül- és biztonságpolitikai képviselője, rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, dr. Stelbaczky Tibor, Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviseletének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, állandó képviselője, valamint Siklósi Péter, Védelempolitikai Részleg képviseletvezető a Magyar Honvédség parancsnokával és kíséretével folytatott megbeszéléseket.

Brüsszelbe utazott a Magyar Honvédség parancsnoka_facebook