Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bulgária hosszú távra tervez MiG-29-es flottájával

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 26. 17:31

Április 21-én, csütörtökön a bolgár védelmi miniszter – Anyo Angelov – bejelentette, hogy Bulgária 2020-ig 1,5 milliárd dollárt költ védelmi beszerzésekre, illetve a meglévő haditechnikai eszközeinek karbantartására. Mint ahogy arról már beszámoltunk, Bulgária új vagy akár használt harci repülőgéppekkel „frissítené fel” légierejét, a még hadrendben álló MiG-21, Szu-25 és MiG-29 típusok közül pedig a Fulcrumokra továbbra is számítanának.

A védelmi minisztérium a repülőgépek beszerzése kapcsán már információkat kért az amerikai Lockheed Martintól (F-16) és Boeingtól (F/A-18 Super Hornet), a francia Dassault-tól, (Rafale) az EADS Eurofightertől (Typhoon) és a svéd Saabtól (Gripen), ez utóbbi már el is küldte ajánlatát a bolgároknak. Angelov továbbá azt is hozzátette, hogy a közeljövőben találkozni fognak az EADS, illetve az Egyesült Államok kormányának képviselőivel is, a tender kiírása pedig a tervek szerint 2012-re várható. Bulgária védelmi minisztériuma az éves GDP másfél százalékát költené a program finanszírozására, a beszerzések mellett pedig így várhatóan a MiG-29-es flotta modernizálására is reális esély lesz.

Bulgária 2006 márciusában írt alá egy 48 millió dolláros szerződést az RSZK MiG-gel, melynek értelmében 12 együléses és 4 kétüléses Fulcrumot újítottak fel, így üzemidejüket 40 évre (4000 repült órára) hosszabbították meg. Az első felújított bolgár MiG-29-es 2007. november 29-én állt ismét szolgálatba a Graf Ignatievo légibázison