Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bunkervadászaton

Szöveg: Szűcs László |  2009. február 12. 13:01

Tele van az ország elhagyott laktanyákkal, katonai objektumokkal, kutatásuk sok ember hobbija. Az egyik „bunkervadászt” a honvedelem.hu is elkísérte.

Alighogy lehajtunk az M1-es autópálya Bicskei csomópontjánál a párhuzamosan futó főútra, jobbra vesszük az irányt. Óbarok és Nagyegyháza felé tartunk, de csak néhány száz métert. Ismét jobbra kanyarodunk, kitáblázva nincsen semmi, de a környékbeliek jól tudják, hogy a vékony aszfaltkígyó a kőbányához és az egyik telefontársaság erősítőtornyához vezet. És még valahova máshova is…

Mintegy varázsütésre visszacsöppenünk a télbe: az úton több centis hó, feljebb, amikor már csak murva fedi a talajt hó, jég, víz és locspocs vegyesen nehezíti a célba jutást. Az összkerék-meghajtásba kapcsolt terepjáró is nehezen birkózik a kaptatóval.

1595883929
Szerencsére gond nélkül megérkezünk. Kísérőm, Nagy Károly mutatja, hova parkoljunk, innen már nincsen értelme autóval menni. A hóval borított fák között először egy kerítés betonoszlopa tűnik fel az embernek, távolabb pedig egy piros színű csíkokkal keresztezett hatalmas betonépítmény. „Egy térképészeti pont – magyarázza Károly –, amely azonban egykoron az objektumhoz tartozott. Jól bizonyítja ezt, hogy a torony belseje tele van cirill betűs feliratokkal." Szeretnénk megnézni, azonban csalódnunk kell, az „állami földmérés 1975" felirattal ellátott betonmonstrumra valaki fémajtót szerelt, kulcs nélkül ide nem lehet bejutni. Másfél évvel ezelőtt – amikor kísérőm utoljára itt járt – még fel tudott a 20-30 méter magas toronyba, közben pedig kíváncsian böngészgette az egykori szovjet katonák utókorra hagyott falfirkáit.

Gondban van az ember, ha azt kellene megmondania, hogy hol is vagyunk pontosan. Hiszen négy település, Bicske, Óbarok, Csabdi és Szárliget között valahol, az erdőben. Ami viszont ezt a helyet érdekessé teszi: a föld alatt egykori szovjet bunkerek húzódnak. Egészen pontosan három.

Nagy Károlyról nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy megszállott „bunkervadász" persze ő inkább természetjárónak mondja magát, aki túrázgatás közben felfigyel a környezetben található érdekességekre is.

– Kölyökkorom óta rendszeresen járok túrázni a Pilisbe, hiszen a hegy lábánál, Csillaghegyen lakom. Egyik sétám során találtam egy lebetonozott elhagyott bunkert, amiről nem tudtam, hogy micsoda. Így otthon beírtam az internet egyik keresőjébe. A találatok között felfigyeltem egy „kihalt laktanyák – katonai objektumok" elnevezésű fórumra is, ahol végül is megtaláltam a választ a kérdésemre – meséli Károly, aki ezt követően rendszeres vendége lett az internetes fórumnak, amelyen elhagyott, rendszerint a szovjetek által használt objektumokról folyt a diskurzus.

A fórumon „Charlie21" névvel saját magát regisztráló fiatalember rengeteg információt megtudott az általa találthoz

1595883929
hasonló, kihalt objektumokról. Rövid időn belül a téma szerelmese lett… Aztán egyik jó ismerősével beszélgetve megütötte a fülét egy mondat. Barátja állította: hogy nem messze az M1-es autópályától, Bicske közelében, elhagyott szovjet katonai objektum található az erdőben. Károly kezdetben nem hitt neki, de amikor az ismerős mobiltelefonnal készített fényképpel bizonyította igazát, elszállt minden ellenérzése.

Az is kiderült, hogy a fórum rendszeres látogatói, a „megszállott topic-tagok" közül senki nem hallott még erről a helyről. Így Károly az egyik hétvégén útra kelt, s felfedezte magának az egykori katonai bázist.

– Természetesen nem arra kell gondolni, hogy erről az objektumról senki nem tudott addig. A helyiek, és a környéken rendszeresen túrázók is tisztában voltak azzal, hogy van „valami" a hegyen, amit még az „elvtársak" hagytak itt. A topic tagjai közül voltam én az első, aki a területen járt. A környéken csak ruszki laktanyaként ismert helyről egyébként sokan azt is tudni vélték, hogy atomfegyvereket tároltak itt a szovjetek. Persze ez nem igaz! – meséli Károly, miközben elindulunk egy betonozott „placc" felé, amely jól láthatóan kandikál ki a hóból.

Ugyanez a terület volt, amelyet először meglátott Károly, amikor 2006. májusában első alkalommal járt az egykori szovjet bázis területén. Mint mondja, nagy valószínűséggel egy épület alapja lehet, mivel az egykori folyosó és a kisebb helyiségek nyomai mind a mai napig jól kivehetők. Sőt a betonon világosan látszik az egykori járólap „negatívja": a cirill betűs felirat. A hó alatt most egy kicsit keresgetni kell, de hamar ráakadunk az egykoron járólapozott betonaljzat felirataira.

A közelben egy másik, hasonló épület, a fák között pedig jól láthatóan megbújik a bunker. Az egyik a három közül. Persze tizennyolc évvel a szovjetek kivonulása után a természet már kezdi visszavenni azt, ami az övé, a bunker egyik bejáratán azonban még mindig könnyen be lehet jutni a föld alá rejtett épületbe. Természetesen zseblámpa nélkül nincsen értelme lemenni a föld alá, hiszen a természetes fény nem sokáig világítja be a folyosókat. Több, kisebb-nagyobb helyiségben is körülnézünk, az egész építmény üres, az utolsó kábelt és berendezési tárgyat is magukkal vitték a távozó szovjet katonák. Az alagúthoz hasonlítható termek fala néhol fehér, máshol pedig már pereg róla lefelé a fekete festék, egy-két helyiségben pedig lerombolt válaszfalak maradványai is láthatóak.

1595883929
 

– Az oroszokra jellemző, hogy általában minden katonai létesítményüket előre gyártott betonelemekből építették fel. Így volt ez itt is. Nagy valószínűséggel kiásták a bunkerek alapjául szolgáló gödröket, belehelyezték az alapelemeket, rájuk tették a félköríves tetőelemeket és az egészet betemették földdel. A levegőből szinte lehetetlen észrevenni a tökéletes álcát – mondja Károly, majd ismét a földfelszínre érve átsétálunk a második bunkerig.

A két építmény között hatalmas betonplacc. Nem lehet tudni mi állhatott itt, de mivel a környéken lakók elmesélése alapján két helikopter és több más harci jármű is „szolgált" az objektumban, így elképzelhető, hogy az egykori telephely, vagy éppen a helikopteres leszállóhely maradványain sétálunk át éppen.

A második bunker a legnagyobb, s egyben kétszintes. Mindezt leszámítva azonban teljesen úgy néz ki, mint amit először megtekintettünk. A méreteiből azonban arra lehet következtetni, hogy ez lehetett az objektum központja.

A harmadik, föld alá rejtett építmény egy kicsit távolabb, a hegy oldalába vágott tisztáson terül el. Nagy valószínűséggel egy rádió antenna, esetleg egy lokátor lehetett itt valaha. Ezt a feltételezést bizonyítja, hogy az egykori rögzítések helyei jól látszódnak, illetve a bunker mellett két hatalmas, fogaskerekes forgó berendezés maradványait is meg lehet találni. Amelyeknek rendeltetéséről természetesen sejtelmünk sincs.

1595883929
 

Persze az egész objektum feladatát homály fedi – tudom meg Károlytól –, ám a fórum tagjai úgy vélik, hogy egy légierő vezetési pont lehetett. Feltételezésüket arra alapozzák, hogy az egykori NDK-ban találhatók hasonló bunkerek (amikor onnan kivonultak a szovjet csapatok szinte minden objektumukat eredeti állapotban adták át a német hatóságoknak, s ezek a létesítmények ma már katonai múzeumként működnek), és az interneten fellelhető képek egyértelműen harcálláspontra utalnak.

Természetesen Nagy Károly rendkívül büszke arra, hogy a fórum tagjai közül ő jutott el ide először, azonban azt is elárulja, hogy nem ez a kedvenc szovjet bunkere. Ezt a címet a Hajagon található troposzféra átjátszó állomás, az úgynevezett BARS (oroszul e szó hóleopárdot, hópárducot jelent) állomás érdemelte ki. Ilyen típusú átjátszó állomás Románia kivétel minden egykori Varsói Szerződés tagállamban volt – Magyarországban összesen négy helyen – s célja egy esetleges atomháború esetén a tagországok csapatai közötti összeköttetés biztosítása lett volna.

Károly arról is mesél, hogy van olyan hely is, ahol eddig még nem járt, de feltétlenül szeretne eljutni. Ez a hely a Pápa közelében lévő Nagytevel, ahol egy hatalmas földalatti bunkert hagytak maguk után a kivonuló szovjetek. Bár betemették a bejáratokat, természetesen nem maradhatott sokáig titokban, hogy rejtőzik valami a föld alatt. Sőt, a fórumon elterjedt hírek szerint, ez a bunker, egy esetleges atomháború idején a déli hadseregcsoport vezérkarának lett volna a bázisa…

1595883929
Apropó fórum. A bunkervadász fiatalember megemlíti: az egykori topic-ból, vagyis a „kihalt laktanyák – katonai objektumok" fórumból kivált néhány alapító tag, s új témakört hoztak létre „légvédelmi rakéták Magyarországon" címmel. Itt leginkább a hozzáértő szakemberek, egykori légvédelmi rakétás katonák és az autodidakta módon tanuló érdeklődők osztják meg egymással véleményüket, tudásukat, tapasztalataikat. E kis csoport – amelynek a tagja Nagy Károly is – roppant büszke arra, hogy közreműködésükkel sikerült elérni: Zsámbékon, az egykori rakétabázison létrejöjjön a magyar honi légvédelem múzeuma.

A kirándulás végeztével, a hazafelé indulás előtt Károlytól még egy érdekes információt megtudok: a szovjet légierő magyarországi tartózkodásának kutatója Vándor Károly, aki néha az internetes fórumon is hozzászól a felmerülő kérdésekhez. Ha valaki, akkor ő tudhatja, mi lehetett az egykori szovjet objektum feladata. Talán érdemes megkeresni…

A világháló szerint Vándor Károly valóban szaktekintélynek számít ebben a kérdéskörben, szinte gyermekkora óta kutatja a témát; 2005-ben jelent meg „A szovjet légierő Magyarországon és Ausztriában" című könyve. Megkeresésünkre nem zárkózik el, s elárulja: a kérdéses objektum a szovjet Déli Hadseregcsoport Légierő és Légvédelem – vagyis a korábbi 36. Légi Hadsereg – egyik tartalék irányító központja (oroszul: ZKP) volt. A másik hasonló funkciójú bázis a kunmadarasi repülőtéren épült meg 1988 és 1990 között, az állandó, fő irányítóközpont (oroszul: KP) pedig Mátyásföldön, a Déli Hadseregcsoport békeidejű főparancsnokságán települt. Az oroszok az objektumot egy 1988-ban kelt, belső használatra íródott, titkos Déli Hadseregcsoport Légierő dokumentumban Óbaroknak nevezték, a fedőneve pedig Dipol volt.

A kutató szerint, e dokumentum megléte azt jelenti, hogy az objektum ekkora már üzemkész volt, s több olyan itt szolgált tiszttel is beszélt, akik jelezték, hogy használták gyakorlatok során, s állandó készültség volt itt. Valószínűsíthetően csak gyakorlatokat tartottak a föld alá épített betonkolosszusokban, ilyenkor a hadseregcsoport légierő és légvédelem törzstisztjei Mátyásföldről helikopter
ekkel repültek át Óbarokra.

Vándor Károly arra nem talált pontos adatot, hogy mikor épülhetett ki a bázis, valószínűsíthető azonban, hogy valamikor a ’60-as években kezdték el az építkezést a szovjetek. Az azonban biztos, hogy állandó személyzete is volt: a Piliscsabán állomásozó légtérirányító ezred egyik önálló százada települt itt.

– Hasonló tartalék vezetési pontot egyébként rengeteg helyen lehet találni az országban. Hiszen minden egyes repülőalakulat részére építettek legalább egyet, a szovjet katonai repülőtereken. – árulja el Vándor Károly.

További képek:

1595883930
 

1595883930
 

1595883930
 

1595883930
 

1595883930
 

1595883930
 

1595883931
 

1595883931
 

1595883931
 

1595883931
 

Fotó: A szerző és Nagy Károly