Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Charterek szállítják a katonákat Afganisztánba

Szöveg: JETfly |  2010. január 21. 10:14

A brit királyi légierő a napokban jelentette be, hogy ideiglenesen szünetelteti személyek szállítását a Vicker VC10-es katonai repülőgépeivel, azonban a döntés nem lesz hatással a britek légi szállítási képességeire az Egyesült Királyság és az afganisztáni hadszíntér között. A tiltás ideje alatt előreláthatólag charterjáratokkal szállítják a katonákat Afganisztánba.

A döntés szükségességét azzal magyarázzák, hogy a légierő szállító és kommunikációs (információközvetítő) repülőgép flottáján egy folyamatban lévő kivizsgálás zajlik, és a vizsgálat befejeztéig semmiféle személyszállítás nem engedélyezett. A vizsgálat kimutatta, hogy további felülvizsgálat szükségeltetik annak érdekében, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy a légierő repülőgépei legalább olyan repülésbiztonsággal rendelkezzenek, mint a polgári légitársaság gépei.

A világon már csak a britek légiereje üzemelteti a Rolls-Royce Conway hajtóművekkel felszerelt

VC10-eseket, amelyekből az Oxfordshire-i Brize Norton légibázison állomásozó 101. repülőszázad rendelkezik 15 darabbal. A flottából jelenleg egy repülőgép a Falkland-szigeteki Mount Pleasant légibázison teljesít szolgálatot, ahol a készültségi szolgálatra odatelepített Eurofighter Typhoonok logisztikai hátterét biztosítja.

A legidősebb VC10-est még 1966-ban adták át a légierőnek és hadrendben maradásukat 2015-ig határozták meg. Tervek szerint a típust fokozatosan lecserélik az Airbus A330-200-as alapjain kifejlesztett katonai változatra (Future Strategic Tanker Aircraft, FSTA), amelyből előreláthatólag 14 darabot vesz a brit légierő.

Ugyancsak az FSTA flotta helyettesítené a légierő Lockheed TriStar tankerjeit és szállító repülőgépeit is, beleértve azokat is, amelyeket jelenleg használnak katonák szállítására az afganisztáni és a közel-keleti hadszínterekre. Jelenleg az első kettő új repülőgépen a modifikációs munkák folynak a Madridhoz közeli Airbus Military getafei gyárában. A repülőgépek átadása 2011-re várható.