Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgalmas év elé néz a magyar dandártábornok

Szöveg: Szűcs László |  2010. január 21. 11:46

Másfél évig vezette a Magyar Honvédség Műveleti Központját, az elkövetkező egy esztendőben pedig Bosznia-Hercegovinában szolgál majd Nagy Tibor dandártábornok, aki január 25-én, hétfőn veszi át az Európai Unió EUFOR missziójának parancsnokhelyettesi beosztását.

Mivel Magyarország a kezdetektől fogva részt vesz, és eredményes munkát végez az Európai Unió ALTHEA műveletében, az EU katonai törzse a Magyar Honvédséget is felkérte, hogy állítsanak jelöltet a megüresedő EUFOR parancsnokhelyettesi beosztásra. A posztot jelenleg betöltő, nemzetiségű Carlos Díaz del Río dandártábornok mandátuma ugyanis hamarosan lejár.

E kiírt pályázatra jelentkezett Nagy Tibor dandártábornok is, aki az elmúlt másfél évben az MH Műveleti Központ parancsnoka volt. Néhány héttel ezelőtt megtudta: Brüsszelben az ő jelentkezését fogadták el, így január végén megkezdheti szolgálatát Bosznia-Hercegovinában.

A tábornok, aki egészen pontosan január 25-én veszi át új beosztását a Szarajevóban található EUFOR parancsokságon, a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: nagy kihívás számára az új feladatkör, hiszen Európai Uniós katonai műveletben mindeddig nem vett még részt. Korábban csak NATO beosztást látott el: 2005–2008 között a NATO Gyorsreagálású Erők Parancsnokságán, az olaszországi Solbiate Olone-ban a törzsfőnök helyetteseként szolgált. Innen került ki fél évre Afganisztánba, ahol az ISAF nyolcadik váltásában a misszió törzsfőnökének támogató helyettese volt.

 

– Az EUFOR beosztás kicsit hasonló ahhoz, amit most látok el, de értelemszerűen lesznek új elemei is, amelyek azonban elsősorban a nemzetköziségből erednek – árulta el Nagy tábornok, hozzátéve: korábban egy nagyobb létszámú nemzetközi katonai kontingens teljesített feladatot Bosznia-Hercegovinában, az IFOR/SFOR alakulatok azonban teljesítették feladatukat, amely elsősorban az ország biztonságának és stabilitásának megteremtése volt.

Az Európai Unió ALTHEA műveletének ma már más a célja, a délszláv országban jelenleg szolgáló katonák elsősorban fegyverzetellenőrzési, kiképzési, illetve szükség esetén tömegkezelési feladatokat látnak el. Pillanatnyilag már csak egy spanyol vezetésű, nemzetközi manőver zászlóalj teljesít szolgálatot Bosznia-Hercegovinában. Ennek része a Magyar Honvédség EUFOR kontingense is, amelyben jelenleg 160 katona szolgál. A manőver zászlóalj mellett pedig még megfigyelői csoportok, úgynevezett Liaison and Observation Team-ek (LOT) is tevékenykednek az országban.

Az EUFOR misszió parancsnokhelyetteseként Nagy Tibor dandártábornoknak a manőver zászlóalj és a megfigyelői csoportok irányítása lesz az elsődleges feladata, de emellett természetesen – ha úgy adódik – helyettesítenie kell a parancsnokot is. Az EUFOR parancsnoka, a COM EUFOR jelenleg egy osztrák tábornok, Bernhard Bair vezérőrnagy.

Nagy Tibor elárulta: új beosztásában az EUFOR misszió átalakításában is lesz feladata. A tervek már elkészültek, a jelenleg misszió bázisán egy kiképző feladatokat ellátó nemzetközi kontingens jön létre még az idén. Azaz, minden valószínűség szerint, mozgalmas egy év elé néz…

Megtudtuk azt is, hogy Nagy Tibor számára nem ismeretlen Szarajevó, hiszen magyar katonai vezetőként többször járt ott, de emellett a közelmúltban is eltöltött egy hetet Bosznia-Hercegovina fővárosában. Ekkor, vagyis a beosztás átvételére való felkészülés során részletes eligazítást kapott a rá váró feladatokról.

 

Az MH Műveleti Központ parancsnoka egy évig teljesít szolgálatot az EUFOR-ban. A budapesti székhelyű katonai szervezetnél utódja az a Süle Attila mérnök ezredes lesz, aki a központ válságkezelési osztályának vezetője, illetve az elmúlt fél évben megbízott törzsfőnöke volt. A külszolgálat után – a tervek szerint – a tábornok visszakerül korábbi beosztásába.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Nagy Tibor dandártábornok elmondta azt is, hogy már nagyon várja az utazást. Mindössze azt sajnálja, hogy felesége ezúttal nem tarthat vele, így katonai pályafutása során nem először kell hosszabb időt házastársa nélkül töltenie.

Fotó: Archív