Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak az ukránok harmada támogatja a NATO-tagságot

Szöveg: inforadio.hu/honvedelem.hu |  2008. június 18. 7:12

Csak az ukrán népre tartozik annak eldöntése, hogy az ország csatlakozzon-e a NATO-hoz, mondta a szövetség főtitkára kétnapos kijevi látogatásán, miközben Viktor Juscsenko elnök azt jegyezte meg, hogy Ukrajna területén nem lesznek külföldi katonai bázisok.

Oroszország ismét arra figyelmeztette Kijevet és Brüsszelt, hogy nem fogadja el Ukrajna NATO-tagságát, a Kijevbe látogató NATO-főtitkár viszont azt hangoztatta, hogy a szövetség nem irányul a hatalmas szomszéd ellen.

Jaap de Hoop Scheffer az országa EU- és NATO-tagságát elnöksége központi céljává tevő Viktor Juscsenko államfővel is találkozott. A főtitkár szerint a mítoszok világába tartoznak azok a félelmek, hogy Ukrajnának külföldi katonai bázisokat kell befogadni, illetve, hogy az ukrán katonákat a NATO-akciókban való részvételre kényszerítenének.

De Hoop Scheffer azt üzente Moszkvának, hogy Ukrajna tagságáról csak az ukrán nép dönthet.

A NATO két hónapja, a bukaresti csúcson éppen orosz ellenkezésre nem jelölt meg konkrét menetrendet az ukrán tagságra, Juscsenko azonban abban reménykedik, hogy a folyamatot fel lehet gyorsítani. Az elnök megígérte, hogy az ország területén nem lesznek külföldi támaszpontok, és hogy a majdani tagságról népszavazás dönthet.
Csakhogy az ukrán közvéleményt élesen megosztja a gondolat. Míg a nacionalistának számító Nyugat-Ukrajna egyértelműen a nyugati integráció híve, addig az oroszul beszélő keleti-területek lakosság már jóval kevésbé az.

Egyes felmérések szerint a csatlakozást csak a szavazók 30 százaléka támogatná.

Juscsenko ugyanakkor abban reménykedik, hogy a NATO az év végén Ukrajnára is kiterjeszti a gyors felvételt biztosító Tagsági Akció Tervet. Az elnök emellett úgy véli, hogy meg lehet változtatni a polgárok véleményét.

CímkékNATO