Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapás a tamil felkelőkre

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 19. 11:28

A Srí Lanka-i hadsereg érzékeny csapást mért a tamil lázadókra a szigetország északi részén az elmúlt két nap alatt – állítják katonai források.

A fegyveres erők vasárnapi jelentése szerint a kormánykatonák majdnem 50 lázadót öltek meg, és elfoglalták Mullaitivu körzetében a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezet egyik fontos kiképzőtámaszpontját, amely száz föld alatti bunkert is magába foglal. A hadsereg veszteségmérlege hat halott.

A szakadár szervezet elleni hadművelet során a Srí Lanka-i légierő harci gépei is csapást mértek az északi országrészben, vagyis az LTTE fellegvárának számító területen lévő ellenséges állásokra – közölte a hadsereg szóvivője, aki szerint a kiképzőbázis bevétele súlyos veszteség a felkelők számára.

Mint elmondta: “akárhányszor rábukkanunk egy ilyen típusú támaszpontra vagy táborra, a lehető legerőteljesebb csapást mérjük rá, mert ezzel jelentősen csökkentjük a felkelők harcképességét".

A szóvivő utalt arra is, hogy a napokban elfoglalták a felkelők egyik irányítóközpontját, és ezzel erősen korlátozták a szemben álló erők tengeri manőverező képességét az északnyugati partok előtt.

Az LTTE egyelőre nem fűzött megjegyzést a kormányerők hadijelentéséhez.

A hivatalos összesítések szerint az idén több mint 5800 tamil felkelő és majd 800 katona esett el a harcokban. Megfigyelők azonban figyelmeztetnek arra, hogy az összecsapások kimenetéről szóló beszámolók nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak, mert mindkét fél hajlamos arra, hogy felnagyítsa saját harci sikereit, és lebecsülje az ellenséges műveletek eredményességét.

A 25 éve tartó Srí Lanka-i polgárháborúban eddig több mint 70 ezer ember halt meg. A colombói kormány igyekszik fokozatosan kiszorítani az ország északnyugati térségéből az önálló állam alapítására áhítozó tamil felkelőket.

Címkéklégierő