Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csehország sürgeti a hibás C-295-ös szállítógépek javítását

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 3. 13:27

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, nem ment zökkenőmentesen a kiöregedő An-26-os szállítógépeket felváltó CASA C-295M-ek hadrendbe állítása a cseh légierőnél. Csehország közel 200 millió dollár értékben vásárolt négy darabot a modern szállítógépből, melyből az utolsó példányt 2010 végén vehették át.

A gépek hadrendbe állítása előtti berepüléseken azonban kiderült, hogy a C-295-ösök önvédelmi rendszere hibás. A cseh védelmi minisztérium ezt követően bejelentette, hogy a szállítógépeket javításra visszaküldi a spanyol CASA-nak, ugyanakkor azóta az üggyel kapcsolatban nem kerültek nyilvánosságra friss hírek.

Augusztus 1-jén, hétfőn láttak napvilágot azok az információk, mely szerint a cseh védelmi minisztérium felszólította a gyártót, hogy mielőbb javítsa ki a hibás C-295-ösöket, mivel a gépeket így nem tudják szolgálatba állítani, és ezáltal az Afganisztánban történő bevetésük is meghiúsulhat.

Ha a spanyolok továbbra sem igyekeznek a javítási munkálatok elvégzésével, akkor a csehek felbontják a 2008-ban aláírt szerződést, és követelni fogják az eddigi kiadások megtérítését.