Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kinevezték az új lengyel nemzetvédelmi minisztert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 3. 14:33

Tomasz Siemoniak eddigi belügyminiszter-helyettest nevezte ki új lengyel nemzetvédelmi miniszterré kedden Bronislaw Komorowski államfő. A varsói elnöki palotában rendezett ünnepségen az államfő előzőleg felmentette tisztségéből Bogdan Klich eddigi nemzetvédelmi minisztert.

Klich a lengyel kormánygép 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófájának okait vizsgáló, Jerzy Miller belügyminiszter vezette bizottság zárójelentésének múlt pénteki nyilvánosságra hozatala után távozott hivatalából. Donald Tusk miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a tárcavezető azért mondott le, mert úgy véli, hogy további jelenléte a minisztériumban tehertételt jelentene a Miller-jelentésben megfogalmazott ajánlások megvalósítása szempontjából.

A több mint 300 oldalas jelentés súlyosan elmarasztalja az állami vezetők hivatalos repülőgépes utazásait szervező 36. különleges légi ezredet, egyebek között felelőssé téve kiképzési hiányosságokért és a biztonsági eljárások megsértéséért. A jelentés megállapította, hogy a pilóták nem gyakorolták szimulátorokon a leszállást rendkívüli időjárási körülmények között, az úgynevezett TAWS (terepakadályokat ellenőrző és azokra figyelmeztető) rendszer használatával.

Tomasz Siemoniak 44 éves, közgazdász végzettségű politikus, a kormányzó Polgári Platform tagja. Korábban egyebek között a mazóviai vajdaság marsallhelyettese, majd pedig 2007 novemberétől belügyminiszter-helyettes volt.