Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Szudánban kiugróan nagy a terrorcselekmények kockázata

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 5. 8:10

Az újonnan létrejött Dél-Szudán az ötödik helyét foglalja el a terrorcselekmények által leginkább veszélyeztetett országok sorában Szomália, Pakisztán, Irak és Afganisztán után – írta a brit központú Maplecroft kockázatelemző tanácsadó cégre hivatkozva a Sudan Tribune internetes hírportál.

A Szudánból megállapodás alapján kiszakadt Dél-szudáni Köztársaság július 9-én a világ 196., Afrika 55. önálló országa lett. A fiatal afrikai állam a Maplecroft szerdán közzétett, „A terrorizmus kockázati indexe" című jelentésében „szélsőséges kockázati" besorolást kapott, elsősorban az országban zajló terrortámadások intenzitása miatt.

Dél-Szudánban átlagosan 6,59 áldozatot követel egy támadás, ami közel háromszorosa a Szomáliában mért esetenkénti 2,23-os átlagnak. Az afrikai országot a többi közt Jemen, a megszállt palesztin területek és a Kongói Demokratikus Köztársaság követik a sorban.

Az üzleti tanácsadással foglalkozó Maplecroft vállalat jelentésében az elmúlt 12 hónap terrortevékenységeit vizsgálta, s a vizsgált államok intézményeinek terrorizmusra való „történelmi hajlamát" is górcső alá vette. A negatív besorolásért elsősorban a térségben aktív az Úr Ellenállási Hadseregét (LRA) és a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereget (SPLA) tette felelőssé a szervezet. Az észak-ugandai LRA a kilencvenes évek óta tartja rettegésben Szudán déli részét, Kongót és a Közép-afrikai Köztársaságot, az alakulat számtalan civilek elleni támadásért – köztük nemi erőszakért, csonkításért, emberrablásért és gyilkosságért – felelős.

A kockázatelemző cég rámutatott, hogy világátlagban mintegy 15 százalékkal nőtt a terrortámadások száma: 2010 tavasztól napjainkig 11 945 esetet regisztráltak az egy évvel korábba időszakban számolt 10 394 incidenshez képest. A kutatásból kiderült továbbá, hogy a terrorfenyegetettség szempontjából egyetlen nyugati gazdaság sem esik „szélsőséges kockázati" besorolás alá.