Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Digitális csapás eső elleni küzdelemmel

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. május 17. 17:06

Az elmúlt héten a püspökszilágyi katonai bázison került megtartásra a honvédségi szintű híradó és informatikai közös felkészítés a HM Honvéd Vezérkar Főnöki Vezetésbiztosító és Támogató Csoport szervezésében, amivel párhuzamosan a Magyar Honvédség Támogató Dandár Tábori Ellátó Csoportja a bázison gyakorlást hajtotta végre.

A gyakorlás három részből állt: az elsőben a híradó és
informatikai gyakorlást, a másodikban a VKF Vezetésbiztosító és
Támogató Csoport technikai bemutatóját, a harmadikban az MH Tábori
Ellátó Csoport kitelepülését lehetett megtekinteni. Már a helyszínre érkezés is próbára tette gyakorlásra érkezőket, mert az előző esti vihar és a nagy mennyiségű csapadék sárral borította el a bázishoz vezető utat. Az út melletti dombokról „sárlavina" zúdult le, veszélyeztetve ezzel a bázisra történő kijutást. A rendezvény házigazdája, az MH Támogató Dandár katonái több órás munka után tudták csak járhatóvá tenni az utakat.

A gyakorlásra érkező Hazuga Károly altábornagyot, vezérkari főnök-helyettest és a vendégeket Horváth Ferenc dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka fogadta és ismertette a nap programját. A katonai vezetők először a tantermi épületeket látogatták meg, ahol az MH szintű híradó és informatikai közös gyakorlásról kaptak tájékoztatást. Nyikos Imre mk. alezredes, a gyakorlás egyik tervezője és irányítója Hazuga Károly altábornagynak a gyakorlás lefolyásáról, az elvégzett feladatokról és a tapasztalatokról jelentett.

1595901937
A gyakorlást informatikus beosztású katonáknak két hét időtartamban tartották. Nyolc katonai szervezettől hatvannyolc katona érkezett, akiket a helyszínen csapatokba osztottak be. A csapatok kialakítása teljesen véletlenszerű volt, ügyeltek viszont arra, hogy az egy szervezettől érkezők ne kerüljenek egy csapatba. Így igyekeztek elérni, hogy mindenki a legtöbbet adja magából, és ne az általa ismerős társa megoldására várjon. Három csapatnál tettek ebben kivételt, de ezek speciális feladatot oldottak meg.

A csapatok alapvető feladata az adatátviteli rendszerek működtetése és a honvédségben alkalmazott biztonsági rendszerek minél szélesebb használata és tesztelése volt. A gyakorlás technikai felépítése a honvédségben használatos informatikai rendszer kicsinyített változatának felelt meg. A gyakorlás során teszt jelleggel vírus behatolással, valamint egyéb programok alkalmazásával kívülről „támadták" a Magyar Honvédségben alkalmazott szisztémát. A résztvevő csapatoknak ezekre a támadásokra kellett reagálniuk. A gyakorlás lefolyását egy adatbázisban tartották nyilván, és ezek elemzése után egyértelműen megállapítható volt, ki milyen hatékonysággal oldotta meg a feladatot, és hol vannak még hiányosságok.

A gyakorlás második részében a meghívott parancsnokok a Vezetésbiztosító és Támogató Csoport telepített híradó és informatikai, valamint logisztikai eszközeivel ismerkedhettek meg. Tábori körülmények között volt látható a videokonferencia központ, ahol a vezérkar főnökének helyettese a helyszínről tájékozódhatott a Magyar Honvédség alakulatainak helyzetéről és feladatairól. Ehhez kapcsolódott a támogató csoport mobil munkahelye is, ami három intranetes és egy internetes munkahellyel biztosítja a katonai vezetés folyamatos tájékoztatását. A vezetést biztosító eszközök mellett láthatóak voltak az egyéb kiszolgáló- és pihentetőhelyek is, melyek segítségével a feladatban résztvevők kiszolgálását biztosítják.

A gyakorlás harmadik részében a Tábori Ellátó Csoport mutatkozott be. Ennek a csoportnak a feladatairól, rendeltetéséről, felépítéséről Horváth Ferenc dandártábornok, a tábor eligazító sátrában jelentett. Külön hangsúlyt kapott az, hogy csoport rendkívüli feladatok esetén kerül alkalmazásra. Az időjárás ennek a feladatnak idén nagyon jól „alájátszott", mert a települési helyen nagy mennyiségű csapadékvíz gyűlt össze, megnehezítve ezzel a feladatban résztvevők munkáját.

1595901937
A parancsnok jelentésében elmondta: a TECS több funkció ellátására alkalmas, rendkívüli esetekben a vezérkari főnök utasítására katonai feladatokra, valamint katasztrófahelyzeteknél a civil lakosságnak nyújthat segítséget. A telepítésre került táborban 200-250 katona vagy menekült elhelyezését és átmeneti ellátását tudják biztosítani. Ezt a létszámot 60 katona szolgálja ki és ebben benne van az őrség állományától, az étkeztetést, szállítást és egészségügyi ellátást biztosítókig mindenki. Nagyon sok tapasztalatot adott ez a rendkívüli időben történt kitelepülés – hangsúlyozta Horváth tábornok. Az időjárás sok mindent megváltoztatott, elsőként a tábor felállításának a tervét. Másodsorban tapasztalatot szereztek abban is, hogy ilyen körülmények között a készenlét eléréséhez szükséges idő mennyiben tartható. Bizonyossá vált, hogy a pihentetésre képesek huszonnégy órán belül, de a többi ellátás biztosítására már új normaidők megállapítása szükséges. E mellet külön telepítési időt kell meghatározni a téli és nyári időszakokra is.

 „Ezért a tapasztalatokat újra kell elemezni és annak megfelelően lehet a Tábori Ellátó Csoport feladatait meghatározni", hangzott el. A jelentés során a parancsnok külön kitért azokra a problémákra, amelyek megoldásában kérik a vezérkar segítségét. A HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a katonai vezetőkkel végiglátogatta a tábor kiemelt helyeit – egészségügyi sátor, ételkiosztó, konyha, étkezde, telephely, pihenők, szolgálati helyek – és tájékozódott az ott szolgálatot teljesítők szakmai felkészültségéről is.

A gyakorlat végén, a közös ebéd elfogyasztása előtt Hazuga tábornok a nyílt napon látottakat és tapasztaltakat összességében sikeresnek értékelte.