Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drasztikusan csökkenti harci gépeinek számát az amerikai hadsereg

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 22. 10:20

Az F-22 és az F-35 program irdatlan költségeit látva kényszerült olyan döntésre az amerikai légierő (USAF), hogy kivon több mint 250 darab (egészen pontosan idén 249-et, jövőre pedig még néhányat) aktív harci gépet az állományból, hogy a felszabaduló erőforrásokat az új gépek szolgálatba állítására fordíthassa.

A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz! Ez a mondás az új, rendkívül sokba kerülő ötödik generációs harci repülőgépek rendszeresítésére is igaz, ha lehet, még fokozottabban.250 darab szolgálatban álló, bevethető harci repülőgép óriási erő. Gondoljunk csak bele, hogy hazánk és a környező államok (Ukrajnát értelemszerűen nem számolva) légierőinek összes aktív harci gépének a száma sem éri el ezt az értéket. Márpedig ennyivel kevesebb F-15-ös, F-16-os és A-10-es repül a jövőben az amerikai légierő felségjelét viselve. Ez már az USAF számára is komoly érvágás lesz…

1595887504
 

A számok egész pontosan: a tervek szerint kivonásra kerülne 112 darab F-15-ös (feltehetően a még meglévő kevés számú A változatból, illetve a lassan elöregedő C/D flottából), 134 darab F-16-os és 3 darab A-10-es.

A gépek számának drasztikus csökkentésétől néhány év alatt mintegy 4 milliárd dolláros megtakarítást várnak, ebből az összegből nagyságrendileg lehet majd vásárolni mindössze 40 darab F-35 Lightning II-est… Az F-22 program folytatásának támogatottsága kormányzati körökben meglehetősen alacsony, hiszen a Raptor még drágább, ráadásul kevésbé sokoldalú mint az F-35-ös (igaz ez utóbbi valós képességeit még nem ismerjük).

1595887505
Az Európában állomásozó amerikai repülőalakulatokat is érzékenyen érinti a gépszám csökkentése. A Nagy-Britanniában, Lakenheath-ben állomásozó ezred kénytelen lesz legalább 5 darab F-15-ösétől megválni, míg a németországi Spangdahlem-ben települő 52. Ezred egyes számítások szerint akár gépparkjának 43%-át is elveszítheti. Az Aviano-ban települő F-16-osok viszont vélhetően mind megússzák a kivonást.

 Lakenheath-ben két F-15E Strike Eagle gépekkel repülő vadász-bombázó század települ, míg a harmadik század a légifölény kivívására szolgáló F-15C/D Eeagle típust használja. Az F-15E flottát nem érinti a megszorítás, az öregecske F-15C-k létszáma fog csökkenni.
A Floridában található Tyndall légitámaszpontról például a tervek szerint nem kevesebb, mint 48 darab F-15-öst vonnak ki, ez a jelenlegi állomány kétharmada. Nem járnak sokkal jobban a Utah államban lévő Hill támaszponton, illetve az alaszkai Elmendorf bázison állomásozó alakulatok is elveszítenek két-két tucat Eagle-t. Igaz ez utóbbinak gyógyírt jelent, hogy már 36 darab F-22-es szolgálatba állhatott helyettük.

1595887505
 

Összességében elmondható, hogy igen jelentős érvágásra kényszerül az amerikai légierő, és átmenetileg, az F-35-ösök tömeges rendszerbe állításáig ez komoly gyengülést is jelent. Természetesen az USAF ettől függetlenül továbbra is a világ legerősebb légiereje marad, a leépülés – főleg a hidegháborús állományhoz képest – azonban szembetűnő…

1595887505