Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy Amerikában felnőtt szomáli követett el öngyilkos merényletet Mogadishuban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 31. 12:36

Egy kétéves kora óta Amerikában nevelkedett szomáliai követett el öngyilkos merényletet a hét végén Szomália fővárosában – közölte október 30-án, vasárnap az al-Shabaab radikális iszlamista szervezet. Az al-Shabaab több rádióadójában is lejátszottak egy hangfelvételt, amelyről azt állították, a szombaton öngyilkos merényletben „mártírhalált halt” amerikai, Abdusalam Muhajir beszél rajta.

Az al-Shabaab közlése szerint a férfi – akinek életkorát nem árulták el – volt az egyik merénylő abban a kettős öngyilkos merényletben, amelyet az Afrikai Unió szomáliai missziójának (Amisom) és a szomáliai hadseregnek a közös bázisán követtek el szombaton Mogadishuban, a városközponttól északra.

Beszámolók szerint a szomáliai hadsereg egyenruháját viselő merénylők a kapun belül hozták működésbe a testükre erősített robbanószerkezetet. Az Amisom tájékoztatása szerint két katona megsebesült a merényletben.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt években több tucatnyi szomáliai származású, az Egyesült Államokban született vagy ott felnőtt fiatal utazott Szomáliába, hogy csatlakozzon az al-Shabaabhoz.

Idén egy amerikai bíróság el is ítélte egy bűnszervezet tagjait, amiért a szomáliai iszlamisták soraiba toborzott, főleg a Minneapolisban és környékén élő szomáliai családok fiataljai körében.

Az al-Shabaab ellenőrzi Szomália középső és déli területeinek nagy részét. A szomáliai hadsereg augusztus elején kiszorította az iszlamistákat az Afrika szarván elterülő bukott állam fővárosából. Azóta a magát az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat szövetségesének mondó szervezet több merényletet követett el.

Október 4-én 82-en vesztették életüket Mogadishuban egy minisztériumi épületegyüttesnél elkövetett robbantásban. Ez volt minden idők legsúlyosabb robbantásos merénylete a szomáliai fővárosban.