Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medálparádé az EUFOR-parancsnokságon

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. október 31. 14:41

Medálparádét rendeztek a szarajevói Butmir táborban található EUFOR-parancsnokságon október 25-én. Az ünnepségen az elismerésben részesülő tíz nemzet 73 katonája sorakozott fel, köztük a  parancsnokságon egyéni beosztásban szolgáló 16 magyar tiszt és tiszthelyettes, akiknek missziója a közeljövőben fejeződik be.

Az ünnepségen Gulyás Zoltán dandártábornok, az EUFOR parancsnokhelyettese – egyben megbízott törzsfőnöke – mondott beszédet. Méltatta a személyi állomány szakmai felkészültségét és együttműködési képességét, ami elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a 26 ország katonáiból álló parancsnokság magas színvonalon működhessen. Beszélt arról is, hogy 2012. január 1-jétől az EUFOR-parancsnokság, valamint várhatóan az év közepétől az összekötő- és megfigyelőcsoportok (Liaison and Observation Team, LOT) struktúrája is jelentős változásokon megy majd keresztül.

Gulyás dandártábornok beszédében hangsúlyozta, hogy az EUFOR jelenléte fontos mind Bosznia-Hercegovina, mind az Európai Unió szempontjából, mivel a misszió továbbra is kiemelt szerepet játszik az ország stabilitásának fenntartásában, valamint EU- és NATO-csatlakozási törekvéseinek támogatásában.