Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hosszú kapcsolat kezdete

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 7. 0:52

Június 6-9. között hivatalos látogatáson, Magyarországon tartózkodik a francia nyugállományú katonákat tömörítő társadalmi szervezet, az Anciens Combattans delegációja. A küldöttség tagjai szombaton koszorút helyeztek el a solymári katonai temetőben, valamint Budapesten, a Hősök Terén, az ismeretlen katona síremlékénél.

A francia hadsereg legnagyobb érdekérvényesítő képességgel bíró, nyugdíjas katonákból álló szervezete, az Anciens Combattans delegációja látogatott el Magyarországra. A június 6-9-e közötti hivatalos látogatáson a francia delegációt Posgay András őrnagy, a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály francia referense kíséri.

A főtiszttől megtudtuk, a látogatás egyik legfontosabb célja, hogy a francia szervezet felvegye a kapcsolatot a magyar nyugállományú katonai szervezetekkel, klubokkal.

Az Anciens Combattans több mint 250 ezer nyugállományú francia katonát tömörítő társadalmi szervezet, amely önálló államtitkársággal rendelkezik a francia védelmi minisztériumom belül, amelynek vezetője Jean-Marie Bockel. A szervezet egyébként éves szinten ötmilliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik.

A francia delegáció megérkezésének napján koszorút helyezett el a solymári katonai temetőben, illetve a fővárosban, a Hősök Terén, az ismeretlen katona síremlékénél. Az emlékezés virágait a franciaországi Mulhouse városában tevékenykedő tiszteletbeli magyar konzul, Richard Jungto, valamint Roland Ardala alezredes, a francia delegáció vezetője helyezte el.

A vendégek mindkét helyszínen egy perces néma fejhajtással adóztak az áldozatok emlékének, majd a koszorúzások az Il Silentio taktusaival értek véget.

– A mostani látogatás reményeink szerint egy hosszú kapcsolat kezdete, amikor is a francia és a magyar nyugállományú

katonák jobban megismerhetik egymást. Két olyan nemzet katonái, akik egykoron egymással szemben álltak – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a Hősök terén végrehajtott koszorúzást követően Richard Jungto. A tiszteletbeli magyar konzul hozzátette: teljesen véletlen, ugyanakkor mégis szimbolikus jelentésű, hogy a koszorúzásokra a normandiai partraszállás évfordulóján került sor.

Richard Jungto kiemelte azt is, hogy sajnos túl sok francia katona nyugszik magyar földben, ugyanakkor a mostani rendezvényekkel nemcsak a francia hősi halottak, hanem minden nemzet elesett katonái előtt szerettek volna tisztelegni.

A delegáció tagjai vasárnap a főváros nevezetességeivel ismerkednek, majd héfőn egy szentendrei kirándulást követően Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese koktélpartit ad számukra a Stefánia Palotában. A vendégek itt ismerkednek meg a magyar nyugállományú katonai szervezetek képviselőivel is.

A vendégek kedden délelőtt még ellátogatnak Gödöllőre, majd délután elutaznak Magyarországról.

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Galovtsik Gábor