Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy különleges kezdeményezés

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 17. 15:48

A nők helyzete Afganisztánban nem nevezhető könnyűnek. Annak ellenére, hogy az iszlám vallás a nőt a férfi egyenlő társának tekinti. Mindenből egyenlő mértékben részesedik, egyenlő jogai vannak műveltséghez, tudáshoz és véleménynyilvánításhoz.

A nő a férfival egyenlő felelősséggel rendelkezik – a jog szerint legalábbis így kellene, hogy legyen, de a gyakorlat mást mutat. A nők leginkább otthon vannak, háztartást vezetnek és gyermekeket nevelnek.

Ezért is különleges, de nem egyedülálló az a kezdeményezés, amelyet az MH Tartományi Újjáépítési Csoport állományához csatlakozott Rendvédelmi Szakértői és Tanácsadói Kontingens rendőrei szerveztek.

Magyarországról két női rendőr előadót hívtak, afgán rendőrnők oktatására. Baghlan tartományban, már két járásban dolgoznak női rendőrök, többségük adminisztratív munkakörben.

Varga Ágnes és Gáti Ibolya őrnagyok elmondták, 16 kolléganőjüknek próbálták átadni a tudást. A három nap sajnos nagyon kevés volt arra, hogy egy átfogóbb ismeretanyagot adjanak le, de látva, hogy mennyire lelkesek és tanulni vágyóak a helyi rendőrlányok, így a jövőbeni terveik között szerepel egy hosszabb és tartalmasabb kurzust megszervezése.

Ennek kapcsán az AWEN (Afgán Női Szervezet) Pol-e Khumri városban található nőszervezet vezetői kértek találkozási lehetőséget a két női rendőrrel, valamint a kontingens nőügyekért felelős tiszthelyettesével a PRT táborában. A fő téma, hogyan tudnák törvény által a nők számára biztosított jogokat kiszélesíteni és érvényesíteni.

1595871355
A szervezet vezetője, Masuma Yaqin nagyon örült ennek a lehetőségnek, hiszen igazán a nőket csak nők érthetik meg. A kormány támogatja terveiket, de sajnos ez nem elég. Szeretnék az egész tartományban hirdetni programjaikat, elképzeléseiket, hogy minél több nőhöz eljusson az üzenetük. A magyar kontingens már eddig is nagyon sok segítséget nyújtott munkájukhoz. Tanfolyamokat szervezett, ami szakmát adott a nők számára, így könnyebben jutnak munkához és tudják segíteni családjukat, valamint javítani tudnak életkörülményeiken. Reméli, hogy ez a jó együttműködés a jövőben is megmarad, hiszen sokan várnak még segítségre.