Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy magyart is őrizetbe vettek Dél-Oszétiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 21. 17:20

Rövid időre őrizetbe vettek kedden két EBESZ-megfigyelőt – köztük egy magyart – a Grúziától gyakorlatilag elszakadt Dél-Oszétiában, Nikozi grúz település közelében. A hatóságok azzal indokolták az intézkedést, hogy a magyar és török megfigyelő illegálisan átlépte a Grúzia és Dél-Oszétia közötti demarkációs vonalat.

Egy időre a dél-oszétiai “fővárosba", Chinvaliba vitték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit. Két és fél órás fogva tartás után szabadon engedték őket – jelentette be bécsi sajtóközleményében az EBESZ.

Az EBESZ soros elnöke, Dora Bakojannisz görög külügyminiszter üdvözölte ugyan a szabadon bocsátást, de bírálta, “teljesen elfogadhatatlannak és szükségtelennek" nevezte az őrizetbe vételt. Nyilatkozata szerint az intézkedés tovább élezte a térségben uralkodó feszültséget. Bakojannisz követelte a katonai megfigyelők mandátumának és diplomáciai mentességének tiszteletben tartását.

Dél-Oszétia a múlt nyáron egy rövid háború tétje volt Oroszország és Grúzia között. Dél-Oszétia a háború után egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. Moszkva támogatja a dél-oszétiai szakadárokat, és katonák ezreit állomásoztatja a térségben.

Az EBESZ-nek húsz fegyvertelen katonai megfigyelője tartózkodik Grúziában 2008 szeptembere óta; ők a grúz-dél-oszét demarkációs vonal mentén járőröznek. Június 30-án jár le mandátumuk. Moszkva jó előre jelezte, hogy nem járul hozzá mandátumuk meghosszabbításához.