Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Illusztris vendégek Szentendrén

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. április 21. 17:23

A 2009. évi Multilaterális Együttműködési Tervnek megfelelően hivatalos látogatást tett Szentendrén, a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázison James J. Tabak ezredes parancsnok vezetésével az Oberammergau-i NATO Iskola delegációja. A küldöttség nagy érdeklődéssel tekintette meg a laktanya és a helyőrség képzést és kiképzést biztosító objektumait.

A látogató csoport tagjai voltak: Novotnik Mihály ezredes, az iskola Katonai Együttműködési Osztályának igazgatója, a német Ulrich Schöne tengerész alezredes, rektor-helyettes, valamint a luxemburgi Claude Schmitz törzszászlós, az Iskola vezénylő zászlósa.

Április 16-án Tabak ezredest udvariassági látogatáson fogadta Mikita János mk. altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettese. A látogatáson szóba került a NATO Iskola szerepe a hadműveleti szintű egyéni felkészítés során, különös tekintettel a NATO vezetésű műveletekre, elsődlegesen Afganisztánban és a Balkánon.

Az udvariassági látogatást követően munkamegbeszélésre került sor a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály vezetője, Juhász István vezérőrnagy és a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa, Bogdán Tibor törzszászlós részvételével.

1595886324
 

A megbeszélésen a HM HKF képviselője bemutatta a Magyar Honvédség kiképzési struktúráját, míg Bogdán törzszászlós a tiszthelyettes képzés és továbbképzés modelljét vázolta fel. Az előadásokat követően Juhász vezérőrnagy és Tabak ezredes egyetértésben megerősítették, hogy a NATO Iskola által szervezett NATO Hadműveleti Tervezési- és a NATO Gyakorlattervezési tanfolyamai esetében a magasabb magyar hallgatói létszám fontosságát, ezáltal biztosítva a magyar törzstisztek elvárt szintű munkavégzését, mind nemzeti, mind nemzetközi környezetben.

A NATO Iskola vezénylő zászlósa tájékoztatta a magyar tárgyaló delegációt a NATO Iskolán előreláthatólag június 1-vel életbe lépő változásokról, miszerint a tiszthelyettes továbbképzést egy önálló szervezeti elem fogja szervezni és irányítani, átdolgozott képzési követelmények alapján, az Akadémiai Igazgatóság szervezetén belül.

1595886325
 

A megbeszélésen szóba került a MH Központi Kiképző Bázis kiemelt szerepe 2009-ben a Szövetséges Transzformációs Parancsnoksággal együttműködve, és a HM HKF szakmai felügyeletével szervezett, rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelemmel kapcsolatos hadműveleti és harcászati szintű tanfolyamok és szemináriumok megszervezésében.

A munkamegbeszélést követően Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a MH Központi Kiképző Bázis parancsnoka fogadta a delegációt Szentendrén. A bázis zenekara pedig a megszokottól eltérően, ugyanakkor a zenekartól elvárt művészi színvonalon, saját nemzeti himnuszaikkal tisztelte meg az érkező vendégeket.

Isaszegi tábornok és Korcsog alezredes, az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola megbízott igazgatója, plenáris tárgyalás keretében bemutatta a bázis és az iskola szervezetét, tevékenységét, feladatait.

Ennek során ismételten szóba került az MH Központi Kiképző Bázis rendkívül pozitív nemzetközi megítélésén alapuló, hangsúlyos és koncentrált szerepvállalása a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság – amely a NATO Iskola közvetlen elöljárója is-, 2009. évi C-IED kiképzési eseményeinek szervezésében, illetve további együttműködési kérdésekben a HM HKF szakmai felügyelete alatt. A tárgyalást követően a delegáció nagy érdeklődéssel tekintette meg a laktanya és a helyőrség képzést-, és kiképzést biztosító objektumait Szentendrén, Izbégen és Csobánkán.