Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nap, mely megváltoztatta a történelmet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 7. 7:47

A szövetséges erők katonáinak bátorsága megváltoztatta a huszadik századot – mondta Barack Obama amerikai elnök a normandiai partraszállás 65. évfordulójának ünnepségén elhangzott beszédében. Nicolas Sarkozy francia államfő az 1944-ben harcolt katonák által képviselt ideál folytatására szólított fel a XXI. század fenyegetéseivel szemben.

A franciaországi Colleville-sur-Mer amerikai katonai temetőjében kilencezer meghívott, köztük kétszáz amerikai veterán részvételével rendezett ünnepségen az amerikai és francia elnök pár mellett jelen volt Stephen Harper kanadai, Gordon Brown brit és Francois Fillon francia miniszterelnök is, valamint II. Erzsébet angol királynő képviseletében Károly herceg, trónörökös.

A vendéglátó amerikai elnök szerint az 1944. június 6-án kezdődött normandiai partraszállás eldöntötte a második világháború kimenetelét, hozzájárult ahhoz, hogy Nyugat-Európa felszabaduljon a náci Németország megszállása alól.

“Nem felejthetjük el, hogy a partraszállás az a pillanat… volt, amikor…egyesek bátorsága és nagylelkűsége lehetővé tette, hogy az egész század irányt váltson" – hangsúlyozta az amerikai elnök a több mint kilencezer hősi halált halt amerikai katona végső nyughelyéül szolgáló temetőben, amely közvetlenül a normandiai partszakasz felett található.

Obama kiemelte: “a maximális veszélyben és a legszörnyűbb körülmények között ezek a magukat átlagosnak gondoló emberek megtalálták magukban azt, amitől fantasztikus cselekedetet hajtottak végre". Hozzátette: “akkor még nem tudhattuk, hogy a huszadik századot meghatározó hatalmas fejlődés az Atlanti-óceán két partján ezen az alig harminc négyzetkilométernyi partszakaszon lezajlott csatában dőlt el".

Az amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy a győzelemnek köszönhetően Franciaország talpra állt, lehetővé vált Európa felszabadulása, majd a Marshall-segély, a NATO létrehozása és a mindezekből fakadó prosperitás és biztonság.

Nicolas Sarkozy francia elnök hazája nevében minden Normandiában harcolt katonára emlékezett. Külön megemlítette az amerikai elnök nagyapját, Stanley Dunhamet, és annak két testvérét, akik a háború idején Európában harcoltak. Barack Obamát egy olyan ország jelképének nevezte, amely a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért küzd.

A francia államfő felszólított az 1944-ben harcolt katonák által képviselt ideál folytatására a XXI. század fenyegetéseivel szemben, megemlítve a globális felmelegedést, a milliókat sújtó víz- és élelemhiányt, valamint a terrorizmus elleni harcot.