Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egyenlő partnerek vagyunk”

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kismartoni Mátyás archív felvétele |  2022. február 16. 19:24

A Spirit FM „Bázis-ugrás” című műsorának volt a vendége dr. Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Tömböl László nyugállományú vezérezredes, kormánybiztos-helyettes február 16-án, szerdán.

Maróth archív

A műsor fő témája az a nemrég zárult washingtoni tárgyalássorozat volt, amelyen - dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka mellett - a kormánybiztos és a nyugállományú vezérezredes is részt vett. Mint Maróth Gáspár elmondta: a küldöttség katonai egyenruhában lévő tagjai számtalan helyen és alkalommal kaptak köszönetnyilvánítást szolgálataikért az állampolgároktól – még ha csak kevesen is ismerték fel a magyar egyenruhát. „Az amerikai polgárok tudják, hogy a katonák az ők és családtagjaik biztonsága, valamint a jólétük érdekében kockáztatják életüket. Ezért óriási megbecsülés övezi a katonákat” – fogalmazott, hozzátéve: azt szeretné, ha ez a megbecsülés Magyarországon is kialakulna.

„Az ukrán-orosz konfliktus miatt megkerülhetetlen volt, hogy egyéb katonai diplomáciai tárgyalásokat is folytassunk, jómagam a Pentagon védelmi miniszterhelyettesével is egyeztettem” - mondta a kormánybiztos. Maróth Gáspár a washingtoni tárgyalásokkal kapcsolatban megjegyezte: Magyarország a tárgyalóasztal melletti rendezés egyik elkötelezett híve, s ennek megfelelően mindent megtesznek azért, hogy a feleket megértsék és szorgalmazzák a tárgyalóasztal melletti megoldást.

Tömböl László hangsúlyozta, hogy a magyar tárgyalódelegációt – bár országaink mérete eltérő – de teljesen egyenlő partnerként fogadták Washingtonban. „Kis ország vagyunk, azonban része egy szervezetnek, egy rendszernek, melyben hazánknak is ugyanúgy megvan a szerepe, megvannak feladatai és lehetőségei is. Amennyiben a katonák tisztességgel, legjobb tudásuk szerint teljesítenek, akkor az ország – függetlenül a méretétől, hadseregének létszámától – megérdemel minden elismerést és tiszteletet” - tette hozzá a kormánybiztos-helyettes.

Maróth Gáspár emlékeztetett, hogy a jelenlegi ukrán-orosz konfliktus más fajsúllyal esik latba az Egyesült Államoknak és Magyarországnak; hazánk értelmezése szerint az ukrán-orosz konfliktus egy regionális konfliktus. „Azt gondolom, hogy ez egy történelmi jelentőségű párbeszéd volt, mert a Magyar Honvédség parancsnoka képes volt megértetni a mi szempontrendszerünket és ezt nem várt nyitottsággal fogadta a másik fél. A NATO partneri viszonyunk egy felemelő pillanata volt, hogy az amerikai Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke nem csupán meghallgatta az altábornagy elemzését, de voltak olyan elemei is az előadásnak, ahol elkezdtek jegyzetelni az amerikai fél képviselői. Mint mondták: ez valóban egy érdekes aspektus, amire még ők sem gondoltak feltétlenül a konfliktussal kapcsolatban” - idézte a kormánybiztos.

Maróth Gáspár hangsúlyozta: a két ország közötti katonadiplomáciai kapcsolatok mindig is jól működtek, így a mostani látogatás nem számít rendkívüli eseménynek. „Viszonylag világos, egyszerű helyzetek vannak, ahol tudjuk azt, hogy ki a szövetséges és ki nem, s hogy a szövetségi rendszerben a bajtársiasság és az együttműködés alapján kinek, milyen vállalásai vannak a másik fél irányába” - tette hozzá. A beszélgetésből egyértelműen kiderült, hogy a NATO - az elmúlt időszak zavarai után - ismét a saját alapelvei mentén, közös döntéshozatallal, együtt mozog. Elhangzott: mi is biztosítottuk tárgyalópartnereinket, hogy rendkívül komolyan vesszük szövetségesi létünket, s kollektív döntéshozatal esetén a többi tagállammal közös cselekvési tervben gondolkozunk.

A műsorban szóba került az amerikai M142 HIMARS rakétasorozatvető rendszer is, melynek éleslövészetét megtekintette a magyar küldöttség is. „A rakétatüzérség, mint hadrendi elem visszaállítása egyértelműen része a magyar Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak” - mondta Maróth Gáspár. Mint hangsúlyozta: jelenleg csak a piackutatás folyik, a többi országban is jelenleg elérhető eszközöket felmérve. Itt is fontos szempont lesz, hogy hazánk be tudjon kapcsolódni a leendő fegyverrendszer hosszú távú kutatási-fejlesztési folyamataiba, hiszen hosszú távra kell terveznünk minden modern fegyverrendszer rendszeresítésének esetében.

„Nem csupán a rendszer ár-érték aránya a meghatározó” – hívta fel a hallgatók figyelmét Tömböl László. Elmondta: „nagyon fontos kérdés, hogy a Magyar Honvédség feladatainak, célkitűzéseinek, az ország védelmének szempontjaiból mely eszközök felelnek meg legjobban. Egy szakértői csoport megvizsgálja minden egyes eszköz képességeit, a felhasználás és az ipari együttműködés lehetőségeivel egyetemben. Emellett azonban nagyon fontos még azt is megvizsgálni, hogy az adott rendszerben milyen további fejlesztési lehetőségek rejtőznek”.

Maróth Gáspár és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy találkozott a Buffalóban élő magyar diaszpóra vezetőivel is, akikkel a magyar Honvéd Kadét Program fejlesztésének lehetőségeiről is beszéltek. Az itteni magyar vállalkozók ugyanis az elmúlt években több ezer magyar diák képzését biztosították az Egyesült Államokban. „Ezt mi rendkívül nagy örömmel vettük tudomásul” - emelte ki Maróth Gáspár, s mint jelezte, már folyamatban van a program megfelelő kiterjesztésének előkészítése.

Kapcsolódó cikkek