Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonságunk szavatolásában a haderőfejlesztés az egyik legfontosabb kérdéssé vált

Szöveg: Kálmánfi Gábor és Ördög Kovács Márton | Fotó: Nagy Gábor archív felvétele |  2022. február 16. 13:46

A Magyar Honvédség fejlesztésének szükségességéről, és a közelmúltbéli amerikai látogatásuk fontosságáról beszélt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a TV2 Mokka, valamint az M1 Ma reggel című műsorában február 16-án, szerdán.

2022-02-16 (5)

A haderőfejlesztéssel kapcsolatban a Magyar Honvédség parancsnoka a műsorokban elmondta: beigazolódott, hogy szükség van a fejlesztésre, hiszen mind a déli, mind a keleti határunk mentén „feszültség van”, így elengedhetetlen a modern képességekkel bíró Magyar Honvédség kialakítása. Ruszin-Szendi Romulusz hozzátette: reméli, hogy a fejlesztési folyamatnak sosem lesz vége.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a 2010-ben kezdődő gazdasági helyreállítás lehetővé tette, hogy 2016-ban elinduljon egy olyan léptékű haderőfejlesztési program, amely a Magyar Honvédség hiányosságait pótolja és meglévő képességeit a kor kihívásainak megfelelően fejleszti. A program következő fontos lépése kapcsán Maróth Gáspár kiemelte: cél a Magyar Honvédség teljes vezetés-irányítási rádió és műholdas kommunikációs rendszerének felállítása. „A katonák mellett, ez a rendszer fogja a lelkét adni és a valódi professzionalizmusát megteremteni a magyar haderőnek. Illetve folytatjuk a meglévő fegyverrendszerek hosszútávú karbantartását és életben tartását” - tette hozzá a kormánybiztos.

A haderőfejlesztés beszerzései kapcsán Maróth Gáspár aláhúzta: öt-hét-tíz esztendő is lehet, amíg beérik a fejlesztés folyamata, és mivel a térségben a geopolitikai helyzet sokkal gyorsabban változik, mint arra az elemzők számítottak, „minden késlekedés fájdalmas lehet a későbbiekben.”

2022-02-16 (9)

A Magyar Honvédség parancsnoka a múlt héten tett tengerentúli látogatásával kapcsolatban elmondta: az egész világ figyelmét felkeltő orosz-ukrán konfliktus mellett a Balkánon és Afrikában is tapasztalható krízishelyzet és a két ország katonai kapcsolatai, együttműködési formái is szóba kerültek a Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével folytatott megbeszélésen. „Mind a két ország katonái tudják, hogy számíthatnak egymásra” - tette hozzá Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. Az Ukrajna határán kialakult feszültség kapcsán az altábornagy ismertette: „megosztottuk egymással azokat a minősített információkat, amit az amerikai hírszerzés és a magyar hírszerzés összeállított. Átbeszéltük, azokat a lehetséges cselekvési változatokat a legvalószínűbbtől a legveszélyesebbig, amire nekünk fel kell készülnünk katonailag.”

„Az orosz-ukrán helyzet komolyságát mutatja, hogy a kapcsolatfelvétel nagyon gyorsan megtörtént, és előre nem tervezett találkozón egy órán át elemeztük a kialakult szituációt. A politikai kérdéseket mellőzve, katonaszakmailag tárgyaltunk arról: képes lehet-e Oroszország támadást indítani és Ukrajna védekezni, valamint miként tudná a NATO adott esetben megvédeni szövetségeseit. Magyarország csakis a NATO-val együtt hajthat végre lépéseket, de hazánkban a Magyar Honvédség képviseli a szövetséget. A jelenlegi helyzetben a haderő felkészült, hogy megvédje az állampolgárokat, nincs szükségünk most kiegészítő erőkre” - húzta alá az altábornagy, hozzátéve: a Magyar Honvédség számára a NATO 5. cikk kollektív védelemre vonatkozó intézkedései mellett kiemelten fontos a 3. cikk is, ami elmondja: egy olyan nemzeti haderőt kell építeni, amely képes szerves része lenni a NATO védelmi rendszerének. „Ezért tervezzük nemzeti alapon a jelenlegi helyzetben a lehetséges cselekvési változatokra adott válaszokat. Ezt a szövetség természetesen nagyra értékeli. Felkészültünk, megvannak a forgatókönyvek, valamint a közeljövőben lesznek gyakorlatok is, ahol a magyar emberek mellett a szövetség vezetői is meggyőződhetnek erről” - mondta.

ferihegy_visszaérkezés

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az Egyesült Államokban tett látogatása során tárgyalásokat folytatott Gregory M. Kausnerrel, az amerikai védelmi minisztérium beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével. A kormánybiztos a találkozó kapcsán elmondta: a 2010 előtt időszak hadrendi leépítései során felszámolták a Magyar Honvédség rakétatüzérségi rendszerét is, ennek helyreállítása az egyik fontos eleme a magyar haderőfejlesztésnek, ezért tekintették és ismerték meg részletesen az amerikai rendszert egy éleslövészet során. „Az elmúlt napokban, az órák alatt kialakult geopolitikai válsághelyzetben a haderőfejlesztés az egyik legfontosabb kérdéssé vált a biztonságunk szavatolása tekintetében” - mutatott rá a fejlesztések fontosságára Maróth Gáspár.

A kormánybiztos szerint ilyen esetekben mindig az a legszerencsésebb, ha katonaszakmai vezetők egyeztetnek a kérdésben. „A helyzet fokozódását a politika okozta. Jó volt látni-hallani, hogy Amerikában osztják a mi álláspontunkat. Elismerték Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatásának eredményeit: szerintük is tárgyalóasztalnál kell feloldani a konfliktust. Amely – értékelésünk szerint – még nem tart olyan ponton, hogy esetleg katonai akcióterveket kelljen vázolni” - szögezte le a kormánybiztos.

 

2022-02-16 (18)

Az M1 Ma reggel című műsora itt tekinthető meg, míg a TV2 Mokka aktuális adása ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó cikkek