Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: A Navy Chief Petty Officer Carlos M. Vazquez II és a Magyar Honvédség felvételei |  2022. február 12. 12:54

A biztonságpolitikai aktualitások mellett a védelmi együttműködés aktualitásai és védelemipari fejlesztések is a témák között szerepeltek dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának az Amerikai Egyesült Államokban tett látogatása során.

plus_Ruszin

Maróth Gáspár, Magyarország védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa az amerikai védelmi minisztérium beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével, Gregory M. Kausnerrel tárgyalt Washington DC-ben. A kormánybiztos a találkozó után azt mondta: a tárgyalásokon egy olyan közös stratégia kialakításáról egyeztettek, melynek célja, hogy az iparfejlesztés segítségével ellensúlyozni lehessen a NATO szövetségi keretein belül az ágazat függőségét Kínától. Maróth Gáspár elmondta: az amerikai fél elismerően szólt a magyar haderőfejlesztési programról, és az abban elért eredményeinkről: úgy látják, hogy Magyarország olyan képességeket is fejleszt, amelyek meghatározóak lesznek a NATO valamennyi európai tagja számára.

Az orosz-ukrán helyzet mellett a Balkánon tapasztalható újabb migrációs feszültségről és a Magyar Honvédség haderőfejlesztési programjáról is egyeztett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. A találkozón a Magyar Honvédség parancsoka hangsúlyozta, hogy a romló és egyre kiszámíthatatlanabb biztonsági helyzetben még fontosabb a szövetségeseinkkel való együttműködés, amelyben Magyarország megbízható partnere az Egyesült Államoknak. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: azért is szükséges a szövetségesek közötti folyamatos információcsere, hogy a NATO és a szövetséges nemzetek fel tudjanak készülni a lehetséges cselekvési változatokra.

7

A megbeszélésen szó esett azokról a műveletekről, amelyekben magyar és amerikai katonák közösen vesznek részt, kiemelten a balkáni és iraki békeműveleti missziókat, valamint az Ohio Nemzeti Gárdával folytatott közös tevékenységeket. Ez utóbbi kapcsán a Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: az Ohio Nemzeti Gárdával folytatott együttműködés részeként az elmúlt közel három évtized alatt végrehatott, mintegy háromszáz közös kiképzési esemény nagyban hozzájárult nemcsak a Magyar Honvédség képességfejlesztéséhez, hanem régiónk biztonságához is.

A megbeszélés további témája volt a két ország között tavaly megkötött Védelmi Együttműködési Megállapodás, amelyről Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy úgy fogalmazott: fontos sarokkőnek tekintjük mind a stratégiai megközelítés, mind a kétoldalú kapcsolatok tekintetében. A találkozón mindezek mellett a felek egyeztettek a különleges műveleti, az oktatási és kiképzési együttműködések további bővítésének területeiről is.

A Magyar Honvédség parancsnoka amerikai útja során egyeztett Takács Szabolcs washingtoni nagykövettel, valamint Magyarország ENSZ nagykövetével, dr. Horváth Zsuzsannával is, akivel a júniusban esedékes ENSZ vezérkarfőnöki találkozó előkészítéséről egyeztettek.

ÁTVETT_nagykövetek

A magyar delegáció a látogatás során megismerkedett az amerikai védelmi minisztérium számára készült legújabb hadiipari fejlesztésekkel is. Ennek részeként az Új-Mexikóban található White Sands lőtéren egy GMLRS-U rakéta éleslövészeti bemutatón is részt vettek.

Maróth Gáspár és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emellett találkozott a Buffalóban élő magyar diaszpóra vezetőivel is, akikkel a magyar Honvéd Kadét Program fejlesztésének lehetőségeiről is beszéltek. Az itteni magyar vállalkozók ugyanis az elmúlt években több ezer magyar diák képzését biztosították az Egyesült Államokban.

Megérkezésüket követően interjút adott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a tengerentúli sikeres egyeztetéseikkel kapcsolatban.

ruszin_plusz_kapott_vágott
Kapcsolódó cikkek