Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ruszin-Szendi Romulusz: folyamatos a kommunikáció és az információk megosztása a szövetséges országok között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Honvédelmi Minisztérium, Navy Chief Petty Officer Carlos M. Vazquez II |  2022. február 8. 10:11

Folyamatos a kommunikáció és az információk megosztása a szövetséges országok között a Balkánon és az orosz-ukrán határon kialakult helyzettel kapcsolatban is - mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a közmédiának február 7-én, hétfőn, miután Washingtonban tárgyalt Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

Mark Milley_Ruszin-Szendi Romulusz

Az altábornagy úgy fogalmazott: megbeszéltük, ki hogyan látja a helyzetet, és milyen feltételezése van a jövőt illetően. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte, hogy azért is szükség van a szövetségesek közötti folyamatos információcserére, hogy ezt követően a katonai elemzők segítségével a NATO és a nemzetek is fel tudjanak készülni a lehetséges cselekvési változatokra.

USA (1)

Az altábornagy felhívta a figyelmet arra is, hogy 16 év óta először fogadta az amerikai vezérkari főnök a magyar hadsereg parancsnokát. Ruszin-Szendi Romulusz szerint ez a többi között annak köszönhető, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról Magyarországon nemcsak beszélünk, hanem tényekkel tudjuk igazolni a fejlesztéseket és a képességnöveléseket.

Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szintén hétfőn tárgyalt Washington DC-ben Gregory M. Kausnerrel, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével.

A kormánybiztos a találkozó után elmondta: a koronavírus-járvány következtében kialakult chiphiány súlyosan érinti a hadiipart, azon belül is a GPS-alapú helymeghatározó eszközök gyártását, amely minden haditechnikai eszköz lelkét jelenti. „Próbáltunk összerakni egy közös stratégiát, hogyan lehet iparfejlesztéssel ellensúlyozni a kínai függést a NATO szövetségi keretein belül” – fogalmazott Maróth Gáspár.

A kormánybiztos arról is beszámolt, hogy az amerikai fél megköszönte Magyarország erőfeszítéseit a hadianyaggyárak fejlesztésével kapcsolatban, amelyek meghatározó képességelemét fogják jelenteni a NATO-erőknek a teljes európai hadszíntéren. „Komoly elismerést kaptunk a hadiipari fejlesztések terén elért eredményeink miatt” – tette hozzá Maróth Gáspár.