Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egykori katonai vezetőket tartóztattak le Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 22. 14:30

Hétfői sajtójelentések szerint Törökországban letartóztatták a fegyveres erők több volt parancsnokát azzal a gyanúval, hogy puccsot készítettek elő az iszlamista gyökerű kormány ellen. A hírt hivatalosan nem jelentették még be, de a CNN Turk úgy tudja, hogy Ilker Basbug tábornok, a fegyveres erők parancsnoka lemondta Egyiptomi látogatását.

Az NTV televíziós csatorna értesülése szerint Ibrahim Firtinát, a légierő egykori vezetőjét, Özden Örneket, a haditengerészet volt parancsnokát és Ergin Saygunt, a vezérkari főnök volt helyettesét más, nyugalmazott vagy aktív katonatisztekkel együtt vették őrizetbe az Ankarában, Izmirben és Isztambulban egyidejűleg végrehajtott rendőrségi akcióban.

Hétfőn összesen négy tábornok és tíz ezredes került rács mögé.

Ilyen letartóztatás a múltban elképzelhetetlen lett volna a hadsereg számára, amely az elmúlt fél évszázadban több kormányt is megbuktatott. A változást a demokratikus reformok bevezetése hozta magával az utóbbi években.

A múlt héten egy ügyészt tartóztattak le a szövevényes, úgynevezett Ergenekon(Pöröly)-ügy miatt. A puccsot állítólag katonák, politikusok, ügyvédek, újságírók és üzletemberek szervezték. A vádak szerint a gyanúsítottak erőszakos eszközökkel zavart akartak kelteni, hogy azután a hadsereg a rend helyreállításának jelszavával félreállítsa az iszlamista orientációjú kormányt. A puccsot állítólag 2003-ra tervezték, de a katonák mindent tagadnak.

Már több mint kétszáz ember van előzetes letartóztatásban, és tavaly megkezdődött a per is egy 56 fős csoportjuk ellen, de még senkit sem ítéltek el. A kormányzat bírálói szerint az ügyet a kormány kihasználja az ellenzék üldözésére is.