Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjszakai felszállás

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. május 12. 9:13

A kiképzési terveknek megfelelően délutáni és éjszakai kiképzési repülési feladatokat hajtottak végre május 11-én, szerdán a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS 39EBS HU repülőgépei.

Ejszakai_kikepzesi_repules_Kecskemet (9)

A látványos kiképzési eseményre – a sajtó képviselői mellett – a bázis meghívta a hazai katonai repülésért rajongó és azt népszerűsítő spottereket is.

Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka elmondta: a pilóták az éves kiképzési tervnek megfelelően készültek fel és hajtották végre ezen a héten a repülési feladataikat. Ennek megfelelően szerdán is nappali, esti és éjszakai felszállásokra is sor került. A pilóták 24 órás készültségi feladatot látnak el, így éjszaka is ugyanolyan magas színvonalon kell tudniuk tevékenykedni, mint nappal. Az elfogások mellett a hajózók ma is olyan feladatokat hajtottak végre, melyek ahhoz szükségesek, hogy ezt a 24 órás készültségi szolgálatot el tudják látni. „A kiképzés során igyekeznek a teljes állományt megrepültetni” – mondta el Ugrik Csaba dandártábornok, éppen ezért ezen a héten is több napon keresztül zajlottak a felszállások.

Ejszakai_kikepzesi_repules_Kecskemet (41)

A Gripenek modern technikájának köszönhetően nagyon kicsi a különbség egy nappal és egy éjszaka végrehajtott, azonos feladat között. Persze nappal repülve, ha jók az időjárási viszonyok, jók a látási viszonyok is. Éjszaka azonban a műszereké a főszerep, sokkal többet használják a pilóták, hiszen alapvetően ezek alapján tájékozódnak. „Vadászpilótaként mindkét napszaknak megvannak a maga szépségei. Éjszaka a csillagos ég, egy borús nap során pedig a felhők fölötti, kék ég jelent szép látványt, de nincs igazán előnyben részesített napszak” – tette hozzá a dandártábornok.

A többórásra nyúlt kiképzési nap során a fényképezőgépek a nappal, majd este a levegőbe rugaszkodó Gripenek mellett az egyéb feladatokról hazaérkező Airbus A319 csapatszállító repülőgépeket, illetve egy, a repülőtér felett alacsony magasságban áthúzó szolnoki H-145M helikoptert is lencsevégre kaphatták. Meglepetésként pedig a készültségi géppár is végrehajtott egy gyakorló riasztásból végzett felszállást – egyenesen a kecskeméti naplementébe.