Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életfogytig tartó börtön egykori náci katonáknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 8. 9:42

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a veronai katonai bíróság távollétükben a náci Németország kilenc egykori katonáját a II. világháborúban Észak-Olaszországban elkövetett mészárlások miatt – jelentette július 7-én csütörtökön az olasz sajtó. Az elítéltek a „Hermann Göring ejtőernyős páncéloshadosztály” katonáiként 1944 tavaszán Modena, Emilia-Romagna, Toscana és Arezzo régiók hegyi falvaiban az ellenállók – olasz partizánok – elleni fellépés címén lemészároltak mintegy 400 polgári személyt.

Összesen 12 egykori Wehrmacht-katona ellen emeltek vádat, közülük hárman időközben elhunytak. A többiek közül a legfiatalabb 86 éves, társai – köztük Wilhelm Karl Stark szakaszvezető, Ferdinand Osterhaus hadnagy és Helmut Odenwald százados – már elmúltak 90.

A 67 évvel a rémtettek után megszületett ítélet szerdai kihirdetésén jelen voltak az érintett települések polgármesterei és az áldozatok hozzátartozói.

A még élő vádlottakat Németország nem hajlandó kiadni, a hatóságok arra hivatkoznak, hogy ez csak az érintettek beleegyezése esetén történhet meg.

Címkékejtőernyő