Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Futottak, cipeltek, másztak, dobtak…

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. július 8. 10:48

Sebesültszállítás, lajhármászás, gépkarabély-szétszerelés, kézigránát célbadobás. Ezekkel a feladatokkal szembesültek a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred idei járőrbajnokságán indulók, miközben futva küzdötték le a 13 kilométeres távot. A mezei futó és lőbajnokság után az ezred sportnaptárjában a járőrbajnokság következett, amelyet idén az 1. légvédelmi rakétaosztály szervezésében rendeztek meg a közelmúltban.

Az alegységek, valamint a törzs által delegált csapatok az alakulótéren sorakoztak fel, ahol Bozsóki Attila mérnök alezredes, parancsokhelyettes köszöntötte a résztvevőket, és a fair play szellemében, eredményes, valamint  balesetmentes versenyzést kívánva a sportolóknak.

Összesen tíz csapat (öt női és öt férfi) nevezett a versenyre. A női csapatokban öten, míg a férfiaknál heten-heten indultak, náluk azonban feltétel volt három, 35 év feletti versenyző részvétele is. 

A start előtti percekben a csapatok átvették rajtszámukat, járőrlapjukat, amin tanulmányozhatták a térképet, az ellenőrző pontok elhelyezkedését, majd ötperces különbségekkel, gépkarabéllyal a kezükben (esetleg a hátukon) nekivágtak a távnak…

Az első ponthoz érkezve, a sebesültszállításnál a kijelölt úton egy társukat kellett hordágyon vinni, majd a következő ponton lajhármászással kellett átjutniuk a két fa közé kifeszített kötélen. A csapatok egyéni tempójának köszönhetően már itt felborult az indulási sorrend.

A harmadik ellenőrző ponton egy gépkarabélyt kellett részlegesen szét- és összeszerelni. Ez volt az első olyan helyszín, ahol a kiváló, vagy éppen nem megfelelő teljesítmény mínusz, vagy akár súlyos plusz percekkel terhelte a csapatok későbbi összidejét. Hasonló büntetőpontokra számíthatott az a katona is, akinek az utolsó állomáson nem sikerült pontosan dobni a kézigránáttal. A női versenyzőknek 20, míg a férfiaknak 30 méterről kellett betalálniuk egy tízszer három méteres területre. Mindenki három kézigránátot dobott és minden eredménytelen célzás egy perccel növelte a csapatidőt.

A 2011. évi ezred járőrbajnokság végül a következő eredménnyel zárult:

Nők:

I. 2. Légvédelmi rakétaosztály (Mistral)

II. 1. Légvédelmi rakétaosztály (Kub)

III. Vezetési zászlóalj

Férfiak:

I. Logisztikai zászlóalj

II. 2. Légvédelmi rakétaosztály (Mistral)

III. Vezetési zászlóalj

Összetett helyezés:

I. 2. Légvédelmi rakétaosztály (Mistral)

II. Logisztikai zászlóalj
III. Vezetési zászlóalj

A dobogós helyezést elért csapatok a következő ezredsorakozón vehetik át megérdemelt érmeiket és okleveleiket!

Fotó: a szerző felvételei