Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogás és földre kényszerítés nemzetközi megfigyelők előtt

Szöveg: Szűcs László |  2009. május 26. 19:17

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet az 1999. évi Bécsi Dokumentum előírásainak megfelelően repülőbázis-, és katonai-létesítmény látogatást rendezett a Magyar Honvédségnél a dokumentumot aláíró államok képviselői részére május 25–28-között. A látogatók a program első napján a kecskeméti repülőbázison jártak.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az az átfogó szervezet, melynek alapfeladatai között szerepel a konfliktus-megelőzés, a válságkezelés és a válságok megoldását követő rehabilitáció. A nemzetközi szervezet tevékenysége a biztonságpolitika minden területére kiterjed: a fegyverzetellenőrzés, a megelőző diplomácia, az emberi- és kisebbségi jogok, a tolerancia, a választási ellenőrzés, a demokratikus folyamatok támogatása, a terrorizmus, a gazdasági és környezetvédelmi ügyek, valamint a bizalom-, és biztonságerősítő intézkedések is a tevékenységi körébe tartoznak. A szervezet 56 résztvevő állama egyenlő jogokkal rendelkezik, döntéseik – melyeket konszenzussal hoznak – politikailag kötelező érvényűek.

A biztonság- és védelempolitika szempontjából fontos terület a bizalom-, és biztonságerősítés, amihez jól alkalmazható eszközrendszert biztosít az 1999. évi Bécsi Dokumentum, melyhez 56 európai, ázsiai és észak-amerikai ország csatlakozott. A dokumentum azon túl, hogy kötelezettségeket ír elő, kapcsolattartási lehetőségeket biztosít a dokumentumot aláírt államok között. Az egyik ilyen kapcsolattartási lehetőség az úgynevezett „repülőbázis- és katonai létesítmény-látogatás".

A dokumentumot aláírt államok ugyanis kötelezettséget vállalnak arra, hogy ötéves perióduson belül megmutatják repülőbázisaikat és katonai létesítményeiket a többi állam képviselőinek. Ezeken a látogatásokon, statikus és dinamikus programokon bemutatják a periódusban esetleg rendszerbe állított új fegyverrendszereket, technikai eszközöket is. És e bemutatókon – a bizalom és az átláthatóság jegyében – tájékoztatók hangzanak el a haderőről, és az alakulatokról is.

A mostani, május 25–28-a között zajló repülőbázis-, és katonai létesítmény látogatás immár a harmadik Magyarországon. A dokumentumot aláíró államok képviselői már 1998-ban és 2006-ban is jártak hazánkban. Akkor az azóta már bezárt szentkirályszabadjai MH 89. Bakony Harci-helikopter Ezredet, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandárt, illetve a kecskeméti repülőbázist is megtekintették. Hazánk ekkor mutatta be a Magyar Honvédségnél korábban rendszerbe állított BTR–80/A páncélozott gyalogsági harcjárműveket és a BTR–80 műszaki-felderítő és akadály-elhárító járműveket.

A jelenleg tartó ötéves periódusban – 2007-2011 között – a Magyar Honvédség vezetése ismét a kecskeméti MH

59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist választotta a repülőbázis-látogatás színhelyéül. Mégpedig azért, mert itt állomásoznak a tavaly decemberben rendszerbe állított Jas–39-es Gripen vadászrepülőgépek.

A rendezvény a Magyar Honvédség egyik legjelentősebb idei nemzetközi eseménye, amelynek során az EBESZ tagállamok képviselői tájékoztatót kapnak a magyar biztonságpolitikáról, a Nemzeti Katonai Stratégiáról, a Magyar Honvédség és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság feladatrendszeréről és szervezeti felépítéséről.

A május 26-án megrendezett kecskeméti látogatáson – amelyen a Bécsi Dokumentumot aláíró 33 ország 71 képviselője vett részt – a vendégek megtekintették a bázist, külön figyelmet fordítva a Gripen repülőgépekre. Ezt követően, egy dinamikus bemutató keretében, az alakulat vadászpilótái egy ismeretlen szándékú légijárművel szembeni tevékenységet demonstráltak. Ennek során a kijelölt elfogó vadászrepülőgép-pár végrehajtotta az ismeretlen légijármű elfogását, azonosítását és földre kényszerítését a kijelölt kecskeméti katonai repülőtérre. A földi tevékenység során pedig – a nemzetközi egyezményekben előírtak szerint – a készenléti állomány bemutatta a műszaki-, vegyivédelmi-, egészségügyi-, és őrzésvédelmi feladatokat, amelynek során meggyőződtek arról az elfogott légijármű nem jelent veszélyt a bázisra, annak környezetére és az itt szolgáló állományra. Ezt követően a pilóták átvizsgálása és egészségügyi ellenőrzése következett, majd a repülőtér gyorsreagálású erői kihallgatásra elvezették a földre kényszerített pilótákat.

A bemutatót követően Norberto Birchler alezredes, az ellenőrző csoport szóvivője elmondta: elégedettek a látottakkal, mindent megtekinthettek, amire csak kíváncsiak voltak. Annak pedig külön örültek, hogy végre a levegőben is láthatták a Gripen vadászrepülőgépeket.

Bognár Zoltán ezredes, az MH Műveleti Központ Fegyverzetellenőrzési Osztályának vezetője hozzátette: a repülőbázis látogatása során a tagállamok képviselőinek tájékoztatást kellett kapniuk a meglátogatott szervezet rendeltetéséről és feladatairól. Emellett lehetőséget kellett biztosítani arra is, hogy találkozzanak és beszélgetést folytassanak a parancsnoki és személyi állománnyal. Ez természetesen Kecskeméten is megtörtént.

Kilián Nándor dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a bemutatón azt próbálták demonstrálni, hogy az ország légterében elfogott légijármű milyen légi és földi procedúrákon esik át. A parancsnok hangsúlyozta: az ilyen teendőket nemzetközi előírások szabályozzák, s az idegen repülőgép földre kényszerítése és nemzetközi jelzések alapján történik. A kecskeméti repülőbázison a pilóták egyébként legalább havonta egyszer gyakorolják a most bemutatott tevékenységet.

Az EBESZ tagállamok képviselőinek magyarországi látogatása május 27-én a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis csobánkai kiképző bázisán folytatódik. A vendégek, a katonai létesítmény-látogatás keretében megismerkednek a Magyar Honvédségnél közelmúltban rendszerbe állított – BTR–80 típusú harcjármű alapjaira épített – műszaki-vontató, vegyi-sugár felderítő és sebesült kihordó járművekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Tóth László