Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogták a tálibok második legbefolyásosabb emberét

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 16. 8:29

Az amerikai és pakisztáni titkosszolgálatok emberei Karacsiban néhány napja elfogták a tálibok egyik magas rangú parancsnokát, Abdul Gani Baradar mollát – írta a The New York Times című amerikai napilap helyi idő szerint hétfőn amerikai kormányilletékesekre hivatkozva.

Baradart tartják Omár molla után a tálibok második legbefolyásosabb emberének, és Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője közeli szövetségese volt a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények idején – írta a lap online kiadásában.

Az afgán állampolgárságú tálib parancsnokot pakisztáni fogságában az amerikai és pakisztáni illetékesek egyaránt kihallgatják.

A lap szerint nem tudni, hogy a parancsnok vallott-e, de az általa idézett illetékesek szerint elfogása más magas rangú tálib parancsnokok, közöttük Omar molla nyomára vezethet.

Afgán és külföldi csapatok jelenleg a NATO egyik legnagyobb szabású offenzíváját hajtják végre a tálib fegyveresek ellen a dél-afganisztáni Hilmend tartományban.

A The New York Times szerint Baradar molla elfogását a pakisztáni katonai felderítés (ISI) hajtotta végre az Amerikai Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársainak közreműködésével.

A lap még csütörtökön értesült a pakisztáni városban végrehajtott műveletről, de a Fehér Ház kérésére késleltette a közzétételét.

A tálibok kedden cáfolták, hogy az amerikai és a pakisztáni titkosszolgálat emberei Karacsiban néhány napja elfogták egyik magas rangú parancsnokukat, Abdul Gani Baradar mollát.

A tálib mozgalom egyik képviselője szerint Baradar Afganisztánban van, „szervezi a mozgalom katonai és a politikai tevékenységét".

Az Egyesült Államok szándékosan terjesztette Baradar elfogását, hogy elvonja a figyelmet veszteségeiről a Mardzsa város környékén zajló katonai offenzívában – mondta a tálibok névtelenül nyilatkozó képviselője.