Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerés a kiképzőknek

Szöveg: Csák Tímea ka. |  2009. november 26. 13:49

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségében 2009. október 7-én 136 fővel három hónapos alapkiképzés kezdődött. A kiképző állomány 13 tagját munkájuk elismeréseként a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Benkő Tibor altábornagy úr pénzjutalomban részesítette.

Az elismeréseket Kovács József vezérőrnagy úr, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok- helyettese adott át állománygyűlés keretében.
A 2009. november 25-én tartott állománygyűlésen az elismerések átadása után Kovács József  vezérőrnagy elmondta, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái derekasan helytálltak az idei évben, legyen szó itthoni vagy határon túli kiképzésekről, missziókról. Hozzátette: feladat van még bőven ez év végéig is. Ilyen többek között, a jelenleg is zajló alapkiképzés, melyen 117 fő vesz részt. Szót ejtett arról, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a sérülésekkel járó közúti balesetek száma, így felhívta a megjelentek figyelmét az útviszonyok figyelembevételére, a biztonsági öv használatára, az elsőbbség megadására és a sebességkorlátozás betartására.

A vezérőrnagy úr beszédében kitért arra is, hogy a következő év szűkös lesz költségvetés szempontjából. Éppen ezért a katonai felsővezetés készített egy kockázatelemzést a minisztérium számára, amely többek között kitér a Magyar Honvédség várható költségvetésére, a kockázati tényezőkre és a NATO felé tett felajánlások teljesíthetőségére, hogy a meglévő technikai készletek miként tarthatóak fenn, milyen fejlesztések szükségesek, s mindezek milyen hatással vannak a hivatásos és szerződéses állományra.

 

A várható nehézségekre való tekintettel a vezérőrnagy úr mindenkit arra kért, a körülményekhez mérten próbáljanak meg takarékosan gazdálkodni és tevékenykedni, illetve vigyázni a Magyar Honvédség készleteire. Mint hangsúlyozta, legfőképpen arra törekszenek, hogy a személyi állomány helyzetét szinten tudják tartani. Mint mondta, elkeseredésre nincs ok, hiszen a következő évben is lesznek kiemelkedő kiképzések és missziók. Mindenkit arra biztatott, hogy adja be jelentkezését és vegyen részt a felkészülésen. Igyekezzenek helytállni azon az olasz- szlovén-magyar közös nemzetközi gyakorlaton, amely a következő év május közepétől egy hónapon át fog tartani. Folyamatosak lesznek az olyan tanfolyamok is, amelyek az előrelépéshez lesznek szükségesek.Mint mondta, ha az előttünk álló év szűkös is lesz, a Magyar Honvédség még mindig biztos jövedelemforrást jelent az itt dolgozók számára. A biztos havi fizetés mellett mindig lehet számítani az egyéb juttatásokra és az ingyenes orvosi ellátásra. Éppen ezért a jelenlévőknek azt tanácsolta, mindenki gondolja át, hogy kilép-e a Magyar Honvédség kötelékéből, mert jelenleg is 6000 főre tehető a jelentkezők száma. Mint hozzátette, mindenkire szükség van az alakulatnál. A legfontosabb azonban a tisztességes munka és helytállás.

 

Fotó: Bajkán Gabriella tőrm.