Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama tízezer katonát kér

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 26. 12:53

Az Egyesült Államok amerikai sajtóértesülés szerint arról igyekszik meggyőzni NATO-szövetségeseit, hogy tízezer fővel növeljék Afganisztánban állomásozó katonáik számát. Az európai NATO-tagállamok azonban a jelek szerint legfeljebb ötezer fős csapaterősítésre hajlandók – írta csütörtöki számában a The New York Times.

Az újság szerint Németország és Franciaország visszariadt attól, hogy további katonákat küldjön egy olyan háborúba, amelynek ennyire csekély a támogatottsága a választók körében. Az utóbbi néhány hónapban Nagy-Britanniában is visszaesett az afganisztáni küldetés támogatottsága, Hollandiában és Kanadában pedig már egyenesen kivonulási tervekről folyik a vita.

Barack Obama helyi idő szerint kedden este ismerteti Afganisztán-stratégiáját New York államban a híres West Point katonai akadémián kadétok előtt elhangzó beszédében, amelyet a televízió is közvetíteni fog. Hírek szerint nagyjából 30 ezer fős csapaterősítést jelent majd be, egyúttal erőteljesebb szerepvállalásra fogja sürgetni az Egyesült Államok szövetségeseit.